Escobar: Zakon o stranim agentima u Republici Srpskoj ‘antidemokratski i opasan’

Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada nevladinih organizacija na dnevnom je redu sjednice Narodne skupštine zakazane za 26. septembar

Escobar: Zakon o stranim agentima u Republici Srpskoj ‘antidemokratski i opasan’
Foto: VOA

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa osvrnuo se, između ostaloga, na predloženi takozvani „zakon o stranim agentima“ Republike Srpske ocijenivši da je u pitanju antidemokratski i opasan zakon.

– Prije svega, ne bih rekao da je sličan onom koji se primjenjuje u Rusiji, on je identičan onom koji se primjenjuje u Rusiji. Dakle, za nas je to antidemokratski čin, opasan čin. I mi to vidimo kao očajnički potez vlasti koja pokušava da ušutka nezavisne novinare da ukažu na sve nedostatke – naveo je.

Podvukao je da ovaj zakon nikako ne može pomoći da se Bosna i Hercegovina, a posebno bh. entitet Republika Srpska, približi Evropi, kazavši da nije moguće govoriti novinarima da ne mogu da objave istinu, jer oni ne mogu da sakriju istinu.

– No, mislim da je to plan. Mislim da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zapravo nema namjeru da pomogne približavanju Republike Srpske Evropi – poručio je Escobar.

Naime, predstavnici civilnog društva u BiH kao i međunarodnih organizacija izrazili su zabrinutost zbog Nacrta zakona o posebnom registru i transparentnosti rada nevladinih organizacija koji je uvršten na dnevni red sjednice Narodne skupštine RS-a zakazane za 26. septembra, a koji se naziva još i „zakonom o stranim agentima“.

Nacrt zakona kojim se uspostavlja poseban pravni režim za nevladine organizacije koje primaju bilo koji oblik stranog finansiranja ili druge pomoći stranog porijekla izaziva brojne zabrinutosti u vezi s ljudskim pravima, naveli su.

Upozoreno je i na problem sve restriktivnijeg okruženja za civilno društvo u Republici Srpskoj zbog čega su parlamentarci pozvani da se suzdrže od usvajanja zakona i podrže sigurno okruženje za nevladine organizacije i branitelje ljudskih prava.

Rečeno je da nevladine organizacije igraju važnu ulogu u demokratskom društvu i da te organizacije, kao i njihovo članstvo, uživaju neotuđiva prava, uključujući pravo na slobodu udruživanja i izražavanja, te pravo na zaštitu od diskriminacije.

Kazne za kršenje zakona se kreću od 1.000 do 5.000 KM, a ministru pravde je ostavljena mogućnost da podnese zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada “u slučaju da neprofitna organizacija djeluje suprotno odredbama ovog zakona”.

Zakonski Nacrt se našao na udaru kritika Delegacije Evropske unije u BiH, Ambasade SAD u Sarajevu, dok su Venecijanska komisija Vijeća Evrope i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (ODIHR) objavile zajedničko saopštenje.

Ovo je drugi zakon upućen u zakonodavnu proceduru posljednjih mjeseci u RS koji je naišao na osudu civilnog sektora i medija te međunarodnih organizacija, nakon izmjena Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta.

Izvor: RSE

About The Author