Izraelski ministar komunikacija zaprijetio da će kazniti ‘Haaretz’ zbog izvještavanja o ratu u Gazi

Ministar je nazvao novine “huškačkim glasom neprijatelja Izraela”

Izraelski ministar komunikacija zaprijetio da će kazniti ‘Haaretz’ zbog izvještavanja o ratu u Gazi

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi predložio je usvajanje vladine rezolucije kojom bi se obustavile bilo kakve državne reklame, pretplate ili druge komercijalne veze s izraelskim novinama ‘Haaretz’ navodeći kao razlog njihovu “lažnu propagandu tokom rata”.

Ovo je prvi takav prijedlog upućen protiv jednog izraelskog medija, nakon odobrenja vanrednih propisa 20. oktobra, koji dopuštaju privremenu zabranu djelovanja medijskih kuća za koje se tvrdi da “podrivaju nacionalnu sigurnost”.

Vlada je 13. novembra blokirala pristup libanonskom TV kanalu Al Mayadeen u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima, zbog “služenja interesima izraelskih neprijatelja i štete nacionalnoj sigurnosti”. Al-Mayadeen TV bio je prvi strani medij koji je privremeno zatvoren zbog “sigurnosnih razloga” od početka rata u Gazi.

U pismu upućenom ministru kabineta, Yossiju Fuchsu, Karhi je osudio stav Haaretza o ratu i nazvao dnevne novine “huškačkim glasom neprijatelja Izraela”.

Nakon prijedloga finansijskih kazni protiv naprednih novina, njihov izdavač Amos Schoken rekao je da ako vlada želi zatvoriti Haaretz, onda je došlo vrijeme da se čita Haaretz.

Od početka rata u Gazi, 7. oktobra, novinari i medijske kuće bili su izloženi sve većem pritisku i uznemiravanju od strane vlade pod vodstvom Benjamina Netanyahua, izraelskih doseljenika i kolega novinara.

Vlada se 2. novembra suzdržala od zatvaranja operacija katarskog informativnog kanala Al Jazeera u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima, kako je Khari tražio, kako bi izbjegla nanošenje štete posredovanju s taocima u koje je Katar uključen.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je Vladu da preispita svoju odluku i ukine ograničenja slobode medija u zemlji izražavajući zabrinut zbog očitog skretanja izraelske vlade prema ograničavanju slobode medija i potkopavanju pluralizma medija te prava javnosti da zna.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger je ocijenio da izraelska vlada koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzuru medija koji kritički izvještavaju o ratu , bilo stranih ili nacionalnih, ili bilo kakvih diskursa koji odstupaju od službenog narativa.

Izvor: IFJ

About The Author