Objavljeni dobitnici RSF-ove nagrade za slobodu medija 2023

Novinari su nagrađeni u kategorijama za uticaj, hrabrost i nezavisnost

Objavljeni dobitnici RSF-ove nagrade za slobodu medija 2023

Na prigodnoj svečanosti u Briselu organizirana je 31. godišnja Nagrada za slobodu medija Reportera bez granica (RSF) koju su osvojili kolumbijski istraživački novinar Juan Pablo Barrientos, egipatski blogeru Mohamed Oxygen, urednik gvatemalskih novina Jose Rubén Zamori i francuska fotografkinja Karine Pierre.

Svake godine, RSF nagrada za slobodu medija odaje počast novinarima i medijskim kućama čiji su rad dali izniman doprinos odbrani ili promoviranju slobode medija širom svijeta. Ovogodišnji laureati izabrani su između 21 kandidata iz 18 različitih zemalja.

Među onima koji su prisustvovali svečanosti dodjele nagrada bili su Oleksandra Matviichuk, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2022. godine i voditeljica ukrajinskog Centra za građanske slobode, te potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova.

Juan Pablo Barrientos osvojio je nagradu za utjecaj za razotkrivanje kriminalnih aktivnosti i korupcije u Kolumbiji unatoč uznemiravanju i cenzuri. Njegovo izvještavanje omogućilo je Kolumbijcima da identificiraju kriminalce i da se bore protiv nekažnjivosti.

Bloger Mohamed Oxygen dobio je nagradu za hrabrost jer je izvještavao o protestima u Egiptu iako je znao da bi mogao biti u zatvoru. U današnjem Egiptu ime Mohameda Oxygena sinonim je za hrabro novinarstvo.

Jose Rubén Zamora, vlasnik i urednik gvatemalskih novina elPeriódico, dobio je nagradu za nezavisnost za istraživanje korupcije unatoč sudskom maltretiranju koje je završilo zatvorskom kaznom.

A Karine Pierre pobijedila je u kategoriji fotografija “Lucas Dolega-SAIF” za svoju potresnu reportažu Odvedi me kući! za stotine odbačenih žena i djece u Pakistanu. Dokumentirala je nasilje nad ženama u dva prihvatna centra.

Ovogodišnjim žirijem, sastavljenim od vodećih novinara i branitelja slobode govora iz cijelog svijeta, predsjedao je Pierre Haski, francuski novinar i kolumnist koji je predsjednik RSF-a.

Izvor: RSF

About The Author