U Briselu se prisjetili poginulih novinara u izraelskim napadima na Gazu

Okupljeni pozvali Evropsku uniju da izvršiti pritisak na Izrael da prestane s ubistvima novinara

U Briselu se prisjetili poginulih novinara u izraelskim napadima na Gazu

Novinara koji su ubijeni u izraelskim napadima na Gazu prisjetili su se u ponedjeljak njihovi kolege u Briselu, pozivajući Evropsku uniju da izvrši pritisak na Izrael i osigura prestanak ubijanja novinara i medijskih djelatnika u Gazi.

Skup je organizirala Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Nacionalni sindikat novinara, koji djeluju u Velikoj Britaniji i Irskoj, a prisustvovali su mu evropski novinari i palestinski novinari koji žive u Briselu.

Govoreći za Anadoliju, glasnogovornica IFJ-a Pamela Moriniere rekla je da je najmanje 58 novinara, uključujući 51 u Gazi, ubijeno od početka sukoba 7. oktobra.

– Zabrinuti smo da naše kolege na terenu koji prenose stvarno stanje. Sada je izuzetno teško biti novinar na Zapadnoj obali i u Gazi. Postoji mnogo incidenata u kojima su palestinski novinari bili meta izraelskih snaga. Iznijeli smo ih na Međunarodni krivični sud. Želimo da EU također ozbiljno razmotri ovo pitanje – dodala je.

Sara Lewis, voditeljica ogranka Nacionalnog sindikata novinara u Briselu je kazala da su novinari namjerno ciljani i ubijani u Palestini te da je u pitanju ratni zločin.

U saopćenju od ponedjeljka, Vladin ured za medije sa sjedištem u Gazi rekao je da je broj mrtvih od 7. oktobra veći od 15.000, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, uz neopisiv broj leševa razasutih po ulicama.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author