Kasumović poziva na kršenje zakona o RTV taksi

Politički pritisci na zeničke medije i novinare-dopisnike javnih servisa, miješanje u uređivačku politiku, uskraćivanje prava na pristup javnim događajima dio su neprimjerenih metoda gušenja slobode medija

Kasumović poziva na kršenje zakona o RTV taksi
Foto: Žurnal.info

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio javni poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića građanima da ne plaćaju RTV taksu za javne servise Radio-televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio-televiziju Federacije BiH (RTVFBiH).

Tokom posljednje sjednice Gradskog vijeća, Kasumović je ustvrdio da u proteklih sedam godina, otkako je on na funkciji gradonačelnika, „nijedan pozitivan prilog nije otišao“, odnosno nije emitovan iz Zenice na javnim servisima.

Pozvao je zato građane Zenice da ne plaćaju RTV taksu, „kao što ne plaćaju ni Čovićevi, ni Dodikovi“. Kasumović je priznao da ni on sam ne plaća RTV taksu i rekao da su federalni i državni javni servis „SDA televizije“.

BH novinari naglašavaju da ovakve Kasumovićeve izjave predstavljaju direktni poziv na nepoštivanje zakona, što je nespojivo s javnom pozicijom gradonačelnika koju obnaša. Ovo nije prvi put da Kasumović poziva na neplaćanje RTV takse, kao i da etiketira novinare i urednike javnih servisa čije izvještavanje mu nije po volji.

Udruženje BH novinari nedopustivim ocjenjuje iznošenje neargumentiranih tvrdnji o uređivačkoj politici javnih servisa BHRT i RTVFBiH, kao i konstantne pokušaje profesionalne diskvalifikacije novinara koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti.

– Politički pritisci na zeničke medije i novinare-dopisnike javnih servisa, miješanje u uređivačku politiku, pravljenje liste “podobnih” i “nepodobnih” novinara, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima, samo su dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016. godine – saopćili su.

Pozvali su vijećnike Gradskog vijeća Zenica da se javno ograde od izjava gradonačelnika Kasumovića, usmjerenih ka ciljanom rušenju profesionalnog integriteta novinara i urednika javnih servisa, kao i dopisnika ovih medija iz Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author