Američki zakoni mogli bi zaštititi Google od plaćanja štete za klevetu

Tehnološkom divu naloženo je da plati 715.000 dolara zbog videa na YouTubeu, ali stručnjaci kažu da bi se sudovi mogli suočiti s problemima da to provedu

Američki zakoni mogli bi zaštititi Google od plaćanja štete za klevetu

Australski sudovi možda neće moći provesti nalog da Google isplati Johnu Barilaru više od 700.000 dolara odštete zbog klevete imajući u vidu zaštitu slobode govora u američkom zakonu, kažu pravni stručnjaci.

Googleu, vlasniku YouTubea, u ponedjeljak je naloženo da bivšem zamjeniku premijera Novog Južnog Walesa plati odštetu zbog niza klevetničkih “rasističkih” i “uvredljivih” videa objavljenih na YouTube kanalu Friendlyjordies.

Sudac saveznog suda Stephen Rares presudio je da je Barilaro ostao “traumatiziran” kampanjom “nemilosrdnog cyber maltretiranja” komičara Jordana Shanksa, koji koristi naziv Friendlyjordies.

Damien Spry, stručnjak za utjecaj društvenih medija na politiku i diplomatiju, kaže da postoji nekoliko “vrlo moćnih” američkih zakona koji štite internetske kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama od kazni za klevetu.

– Važna stvar je da Google može pokušati zanemariti sudsku presudu jer američki zakoni pružaju štit iza kojeg se američke kompanije mogu sakriti – kazao je Spry za Guardian Australia, dodajući da ostaje veliko pitanje šta će Google učiniti.

– Prilično je važno složiti se. Ako se Google pridržava sudske presude, a to je veliko ako, onda su na neki način prihvatili lokalnu nadležnost. Očito si mogu priuštiti da plate novac, ali ne mogu si priuštiti da ih iznova i iznova vuku na sud – pojasnio je.

Profesor David Rolph, stručnjak za medijsko pravo na Univerzitetu u Sydneyu, rekao je da je slučaj Barilaro prvi put u Australiji da se YouTube kao platforma smatra odgovornim za sadržaj korisnika.

No, neizvjesno je šta će se dalje događati jer australski sudovi nemaju nužno nadležnost za izvršenje presuda protiv američkih kompanija.

– Poteškoća je u tome što imate te kompanije koje djeluju širom svijeta – koje imaju sveobuhvatne tehnologije i platforme koje prožimaju svakodnevni život – ali pitanje tada postaje lokalno, je li taj konkretni multinacionalni entitet podložan nadležnosti lokalnog suda – kazao je.

Rolph je rekao da je Google pogledao sadržaj na koji se Barilaro požalio i stvorio stav da u njemu nema ništa loše, u skladu s njihovim pravilima, i dopustio mu da ostane.

No, visoki sud u slučaju klevete Dylana Vollera utvrdio je da se izdavači mogu smatrati odgovornima za navodne klevetničke komentare na njihovim stranicama na društvenim mrežama.

– Politika sadržaja tih velikih medijskih kompanija uvelike je utemeljena na vrijednostima prve izmjene, što stvara napetost sa zakonima koji se primjenjuju na drugim mjestima u svijetu poput Australije – rekao je Rolph.

– I tako možete imati situaciju u kojoj Google može pogledati sadržaj i zaključiti da ne krši njihova pravila o sadržaju. Baš kao što ga sudac Rares pogleda i zaključi da je vrlo očito klevetnički – dodao je.

Barilaro je pokrenuo sudski postupak protiv Shanksa i Googlea zbog dva videa pod naslovima “bruz” i “Secret Dictatorship”, tvrdeći da su “podli i rasistički” i doveli su ga u “javni loš ugled, ismijavanje i prezir”.

Tužba protiv Shanksa riješena je u novembru prošle godine, a Shanks se izvinio za nanesenu povredu, montirao je dijelove dva videa i platio sudske troškove, ali ne i štetu. Google je u početku branio slučaj, ali je povukao sve odbrane i priznao da su video snimci klevetali Barilara.

Spry kaže da će se u ovom značajnom slučaju dogoditi jedna od dvije stvari. “Google Australija sebe vidi kao Google Australiju i djeluje kao Google Australija i pridržava se australskih zakona – ili Google sa sjedištem u Americi ne govori ništa i samo odbija izvšenje presude”.

Izvor: The Guardian

About The Author