BH NOVINARI: PROSVJED POVODOM UHIĆENJA FLORENCE HARTMANN

“Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život obrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka grada Sarajeva, te da je njeno hapšenje  uvreda građanima Sarajeva koji su joj to priznanje dodijelili za njenu nepokolebljivu podršku i pomoć koju im je nesebično pružala tokom opsade njihovog grada — upravo […]

BH NOVINARI: PROSVJED POVODOM UHIĆENJA FLORENCE HARTMANN

“Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život obrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka grada Sarajeva, te da je njeno hapšenje  uvreda građanima Sarajeva koji su joj to priznanje dodijelili za njenu nepokolebljivu podršku i pomoć koju im je nesebično pružala tokom opsade njihovog grada — upravo onu podršku i pomoć koju nisu imali od onih koji su je danas uhapsili”, stoji u priopćenju BH novinara.

“Optužba, presuda i hapšenje gospođe Hartmann predstavlja kršenje Članka 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu”, pišu BH novinari.

Hartmann je uhićena jučer u Haagu zbog nepoštivanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Hartmann je došla pred zgradu ICTY-ja kako bi pratila izricanje presude Radovanu Karadžiću. Priveli su je sudski čuvari pošto ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi “Mir i kazna” objavila tajne podatake iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Prije uhićenja ispred suda su je pokušale zaštititi članice udruženja Majke Srebrenice, ali je nakon kraćeg naguravanja Hartmann ipak odvedena. Hartmann, bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, osuđena je 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda. Kaznu od 7000 eura odbila je platiti. ICTY je potom novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali je francuske vlasti nisu htjele predati ICTY-ju.

About The Author