NOVINARSKE UDRUGE TRAŽE OSLOBAĐANJE TURSKIH NOVINARA DUNDARA I GULA

Can Dundar i Erdem Gul, glavni urednik lista Cumhuriyet i šef uredništva u Ankari, uhićeni su u studenome i proveli su tri mjeseca u zatvoru prije nego što je Ustavni sud naredio njihovo oslobađanje do početka suđenja. Oni su u svibnju prošle godine objavili izvješće i video-snimku koja prikazuje navodnu isporuku turskog oružja sirijskim pobunjenicima, […]

NOVINARSKE UDRUGE TRAŽE OSLOBAĐANJE TURSKIH NOVINARA DUNDARA I GULA

Can Dundar i Erdem Gul, glavni urednik lista Cumhuriyet i šef uredništva u Ankari, uhićeni su u studenome i proveli su tri mjeseca u zatvoru prije nego što je Ustavni sud naredio njihovo oslobađanje do početka suđenja.

Oni su u svibnju prošle godine objavili izvješće i video-snimku koja prikazuje navodnu isporuku turskog oružja sirijskim pobunjenicima, uključujući i ekstremističke skupine.

Inkriminirani članak izazvao je bijes predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana čija je Vlada kategorički zanijekala bilo kakvu podršku islamističkim skupinama koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Vlasti su objavile da je zaustavljeni konvoj sadržavao “pomoć” namijenjenu turkofonom stanovništvu u Siriji, Turkmenima.

Dvojici novinara prijeti kazna doživotnog zatvora, najteža kazna predviđena turskim kaznenim zakonom.

Nakon odluke Ustavnog suda o oslobađanju novinara do početka suđenja predsjednik Erdogan je kritizirao to najviše sudbeno tijelo u zemlji. “Ne prihvaćam niti poštujem tu odluku”, kazao je. Erdogan je prošle godine obećao da će Dundar i Gul platiti “visoku cijenu” za svoje izvještavanje.

hnd.hr

About The Author