Talibani zabranili programe Glasa Amerike i BBC-ja u Afganistanu

Najmanje 40 posto afganistanskih medija je ugašeno i više od 80 posto novinarki ostalo je bez posla nakon talibanskog preuzimanja zemlje

Talibani zabranili programe Glasa Amerike i BBC-ja u Afganistanu

Talibani su zabranili privatnim televizijskim stanicama u Afganistanu da emitiraju informativne programe Glasa Amerike (VOA) i Britanske radiodifuzne korporacije (BBC).

Zabrana je posljednja u nizu ograničenja koje je ta grupa nametnula afganistanskim medijima kako bi ugušila slobodu izražavanja nakon preuzimanja kontrole nad zemljom prošlog augusta.

Glas Amerike, čije je sjedište u Washingtonu, osudio je takav potez talibana.

– Tražimo da preispitaju ovu zabrinjavajuću odluku. Ograničenja sadržaja koja talibani pokušavaju da nametnu su u suprotnosti sa slobodom izražavanja koju narod Afganistana zaslužuje -kazala je vršiteljica dužnosti direktora VOA Jolanda Lupez u saopćenju.

Američki emiter proizvodi polusatni bilten vijesti na paštu i dariju, dva glavna jezika koja se govore u Afganistanu, pet dana u nedjelji za svoje afganistanske partnere, TOLO vijesti i Šamšad TV.

– Iako smo razočarani i tužni zbog naređenja Talibana našim pridruženim televizijskim partnerima u zemlji, naša posvećenost pružanju činjeničnih informacija narodu Afganistana je ona koju će Glas Amerike nastaviti na televiziji, radiju i internetu na pashtovoa.com i darivoa.com, kao i na društvenim mrežama -dodala je.

Šef za jezike u Svjetskoj službi BBC-ija također je pozvao talibane da odmah uklone zabranu svojih vijesti.

– BBC-jevi TV bilteni vijesti na paštu, persijskom i uzbekistanskom ukinuti su u Afganistanu, nakon što su talibani naredili našim TV partnerima da uklone međunarodne emitere sa svojih talasa – potvrdio je Tarik Kafala ocjenjujući da je to zabrinjavajući razvoj događaja u vrijeme neizvijesnosti i turbulencija za narod Afganistana.

Napomenuo je da više od šest miliona Afganistanaca svake sedmice prati nezavisno i nepristrasno novinarstvo BBC-ja na TV-u i da je ključno da im se u budućnosti ne uskraćuje pristup tome.

Portparol talibanskog Ministarstva za informiranje, upitan za komentare o tome da li su naredili afganistanskim kanalima da uklone međunarodne emitere, rekao je za Glas Amerike da će prikupiti informacije o tome i javiti se.

Domaći i međunarodni kritičari kažu da su se situacija u medijima i sloboda govora u Afganistanu pogoršali pod vlašću Talibana.

Afganistanski novinari su više puta privođeni i bivali izloženi nasilju koje su provodile snage sigurnosti. Privremena talibanska vlada izdala je skup “pravila o novinarstvu”, uključujući usaglašenost medija s tumačenjem islamske doktrine grupe o “uživanju u dobru i zabranjivanju zla”.

U decembru, Reporteri bez granica (RSF) objavili su istraživanje koje pokazuje da je najmanje 40 posto afganistanskih medija nestalo i da je više od 80 posto novinarki ostalo bez posla nakon talibanskog preuzimanja zemlje.

Istraživanje je pokazalo da je okruženje za novinare u glavnom gradu Kabulu i ostatku zemlje postalo “izuzetno napeto”. Kritičari kažu da su se uvjeti za slobodan rad lokalnih novinara od tada dodatno pogoršali.

Stotine novinara je također napustilo Afganistan od augusta zbog straha od odmazde talibana ili zbog problema povezanih sa bavljenjem profesijom pod novim vladarima.

Više od 6.400 novinara i zaposlenih u medijima izgubilo je posao od 15. augusta kada su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom, prema istraživanju RSF.

Zabrana programa Glasa Amerike i BBC-ja dolazi pošto su talibani pod povećanim međunarodnim pritiskom i osudom zato što drže zatvorene škole za afganistanske tinejdžerke.

Međunarodna zajednica još nije priznala talibane kao legitimne vladare Afganistana, navodeći stalnu zabrinutost zbog ljudskih prava, terorizma i nedostatka inkluzivnosti u vladi samo za muškarce u Kabulu.

Izvor: Glas Amerike

About The Author