Ruskim medijima zabranjena objava intervjua s predsjednikom Ukrajine

Roskomnadzor je upozorio ruske novinare da ne smiju objaviti intervju, navodeći da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdila odgovornost i mjere koje će biti poduzete

Ruskim medijima zabranjena objava intervjua s predsjednikom Ukrajine

Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnom statusu u okviru mirovnog sporazuma s Rusijom, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu emitiranom u nedjelju, 27. marta, prenosi Reuters.

Zelenski je naveo da bi tu bila potrebna garancija trećih strana i da bi odluka morala ići na referendum, dodajući da je sigurnosna garancija i neutralnost, nenuklearni status države, kazavši to tokom 90-minutnog intervjua za nezavisne ruske medije, prenosi Reuters.

U razgovoru s grupom ruskih novinara putem videopoziva, Zelenski je rekao da je invazija na Ukrajinu dovela do uništenje gradova, naglasivši da je šteta veća od ruskih ratova u Čečeniji.

Intervju je objavljen je na Telegram kanalu Zelenskog, a sadržavao je pitanja najistaknutijih nezavisnih ruskih novinara, uključujući autora Mihaila Zygara i Tikhona Dzyadka, glavnog urednika nedavno zatvorenog kanala TV Rain, piše CNN.

Uslijedila je reakcija ruskog državnog regulatora za medije Roskomnadzora koji je objavio upozorenje ruskim medijima zbog intervjua s ukrajinskim predsjednikom.

Roskomnadzor je upozorio ruske novinare da ne smiju objaviti intervju, navodeći da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdila odgovornost i mjere koje će biti poduzete kad su u pitanju medij koji su obavili intervju” i saopćio da su neki od onih koji su objavili intervju označeni kao “strani agenti”.

Ranije je liberalna ruska medijska kuća Meduza objavila da je intervjuirala Zelenskog, zajedno s TV Dozhd (TV Rain) i ruskim listom Kommersant.

Meduza i Dozhd blokirani su u Rusiji, a Dozhd je obustavio sve aktivnosti. Rusija je nedavno donijela nove zakone koji ograničavaju način na koji ruski mediji mogu izvještavati o ratu u Ukrajini.

Najstroži od novih zakona, protiv širenja “lažnih vijesti” o aktivnostima ruskih oružanih snaga, predviđa do 15 godina zatvora.

Izvor: RSE

About The Author