Vlada Republike Srpske utvrdila prijedlog zakona o ‘stranim agentima’

Zakon predviđa posebnu prismotru za nevladine organizacije

Vlada Republike Srpske utvrdila prijedlog zakona o ‘stranim agentima’
Foto: Novosti.rs

Vlada Republike Srpske utvrdila je prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o “stranim agentima”, potvrđeno je iz Ministarstva pravde tog bosanskohercegovačkog entiteta za Radio Slobodna Evropa.

Nije precizirano da li je zakon poslan u parlamentarnu proceduru, ali je Prijedlog zakona utvrđen nakon što je završena javna rasprava.

Prethodno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 28. septembra prošle godine Nacrt ovog zakona koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Nacrt zakona predviđao je, između ostalog, posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja. Osim toga, entitetski ministar pravde će sudu moći da predloži zabranu njihovog rada.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, obrazlažući zakon u entitetskom parlamentu, rekao je da će pratiti aktivnosti ovih organizacija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Zakon je 2022. godine najavio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je tada rekao da će ovaj zakon biti baziran na američkim rješenjima.

Ipak, istraživanje Radija Slobodna Evropa je pokazalo da je zakon bliži ruskom zakonskom rješenju iz 2012. godine.

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini tražio je povlačenje tog nacrta zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine Republike Srpske, jer sami zakon, kako su naveli iz OHR-a, ima “za cilj da ušutka i zastraši organizacije civilnog društva”.

Prema analizi organizacije Transparency International BiH, zakonsko rješenje nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, državnim i entitetskim Ustavom i važećim zakonima u Republici Srpskoj.

Zakonodavna procedura u tom entitetu predviđa usvajanje zakonskog nacrta u parlamentu, zatim, ukoliko ovo zakonodavno tijelo donese takvu odluku – i ako je zakon od naročitog značaja za javnost – kreće javna rasprava.

Nakon što je Vlada Republike Srpske usvojila prijedlog zakona, treba da bude poslan u skupštinsku raspravu.

Izvor: RSE

About The Author