Ruska policija privela novinarku koja je posljednja snimila Navaljnog

Grupe za ljudska prava kažu da je Antonina Favorskaja optužena za povezanost s ‘ekstremističkom organizacijom’ Alekseja Navaljnog i da je jedna od šest novinara pritvorenih ovog mjeseca

Ruska policija privela novinarku koja je posljednja snimila Navaljnog
Foto: https://newsbook.com

Novinarka koja je snimila posljednji video ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog prije nego što je umro u februaru u kaznenoj koloniji, Antonina Favorskaja, privele su vlasti.

Favorskaja je nekoliko godina pokrivala suđenja Navaljnom, a organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica objavila je u četvrtak da je ona jedna od šest novinara u cijeloj zemlji koja je uhapšena ovog mjeseca.

Ruske vlasti privele su Favorskaju kasno u srijedu i optužile je za učešće u “ekstremističkoj organizaciji” objavljivanjem na platformama društvenih medija Fondacije za borbu protiv korupcije Navaljnog, objavila je ruska grupa za ljudska prava OVD-Info.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da Favorskaja nije ništa objavila na platformama fondacije i sugerirala da su je ruske vlasti ciljale jer je radila svoj posao novinarke.

OVD-Info je rekao da je Favorskaya prvobitno uhapšena 17. marta nakon polaganja cvijeća na Navaljnom grobu. Provela je 10 dana u zatvoru nakon što je optužena za neposluh prema policiji, ali kada je taj period pritvora završilo, vlasti su je ponovno optužile i naredile joj da se u petak pojavi pred moskovskim okružnim sudom Basmanny, rekao je OVD-Info.

Ona je jedna od nekolicine ruskih novinara na meti vlasti u sklopu opsežne akcije slamanja neistomišljenika u Rusiji. Druge dvije novinarke, Alexandra Astakhova i Anastasia Musatova, također su privremeno privedene nakon što su se došle sastati s Favorskayom u pritvorskom centru u kojem je bila zatočena, rekli su Reporteri bez granica.

Ekaterina Anikievich, s ruske novinske stranice SOTAvision, i Konstantin Yarov iz RusNewsa, također su privedeni od strane policije dok su izvještavali o pretresu doma Favorskaya.

Yarov je ispričao za RusNews da su ga tukli dok je bio u pritvoru: “Udarali su me nogama, stavili su mi nogu na glavu, zavrtali mi prste, rugali mi se kad sam pokušao ustati, tražili da pokažem ruksak kao da bi mogao sadržati eksploziv”.

U Ufi, 1300 km istočno od Moskve, ruske su vlasti u srijedu uhapsile Olgu Komlevu, novinarku RusNewsa. Također su je optužili za ekstremizam i upletenost s Navaljnim i njegovom organizacijom, navode Reporteri bez granica.

Navaljnijevu Fondaciju za borbu protiv korupcije ruske su vlasti proglasile ekstremističkom organizacijom, što znači da osobe povezane s njom mogu biti osuđene na zatvorske kazne.

Izvor: The Guardian

About The Author