Podrška profesoru Dinku Gruhonjiću

Solidarnost s Gruhonjićem izrazili su profesori novinarstva i komunikologije iz regiona

Podrška profesoru Dinku Gruhonjiću

U pismu koje su potpisali profesori s univerziteta u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji stoji:

Mi, profesori novinarstva i komunikologije, sa univerziteta u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, pridružujemo se Katedri za medijske studije u oštroj osudi napada na našeg kolegu, profesora Dinka Gruhonjića sa Univerziteta iz Novog Sada.

Smatramo da su kampanje i pritisci na profesora Dinka Gruhonjića neprihvatljivi jer su direktna prijetnja njegovom pravu na slobodno izražavanje mišljenja.

Kolega Gruhonjić je oduvijek bio vrijedan član zajednice novinara i komunikologa u Jugoistočnoj Evropi, a javno sramoćenje, kao i pritisci kojima je izložen duže vrijeme i koji su kulminirali najnovijim dešavanjima, direktna su prijetnja njegovoj akademskoj slobodi. O izjavama akademskih djelatnika se može raspravljati ili ih opovrgavati, ali se njima ne može manipulisati i koristiti ih za blaćenje, posebno kada takvi postupci predstavljaju prijetnju po njihove živote.

Kao novinari i komunikologi, tražimo punu akademsku slobodu za sve naše kolege i u potpunosti podržavamo profesora Dinka Gruhonjića u njegovom radu, kao i u otporu svim napadima na njegov lični i profesionalni ugled.

Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Tuzla, Podgorica, Skoplje, 29.03.2024.

Prof.dr. Marko Milosavljević, Univerzitet u Ljubljani
Prof.dr. Igor Vobič, Univerzitet u Ljubljani
Prof.dr. Tena Perišin, Sveučilište u Zagrebu
Prof.dr. Lejla Turčilo, Univerzitet u Sarajevu
doc. dr. Lamija Silajdžić, Univerzitet u Sarajevu
Prof.dr. Jelenka Voćkić Avdagić, Univerzitet u Sarajevu
doc. Prof.dr. Amela Delić Aščić, Univerzitet u Tuzli
Prof.dr. Nataša Ružić, Univerzitet u Podgorici
Prof.dr. Dejan Donev, Univerzitet Sv. Ćirila i Metodija Skoplje

About The Author