Teorije zavjere oko pucnjave u Teksasu

Rubne online zajednice, uključujući 4chan, često koriste masovne pucnjave i druge tragedije kao prilike za izazivanje haosa i trolanje

Teorije zavjere oko pucnjave u Teksasu
Foto: Markus Winkler/Unsplash

Do sada je vrlo predvidljivo koliko nakon masovnih ubistava ubrzo slijede divlje teorije zavjere i dezinformacije. To se dogodilo toliko puta do sada. Nekoliko sati nakon pucnjave u školi u Uvaldeu u Teksasu, počelo je širenje dezinformacija kada su korisnici interneta širili neutemeljene tvrdnje o napadaču i njegovim mogućim motivima.

Neutemeljene tvrdnje da je napadač bio imigrant koji ilegalno živi u Sjedinjenim Američkim Državama ili transrodna osoba, brzo su se pojavile na Twitteru, Redditu i drugim platformama društvenih medija. Bile su popraćene poznatim teorijama zavjere koje sugeriraju da je cijela pucnjava na neki način inscenirana.

Tvrdnje odražavaju šire probleme s rasizmom i netolerancijom prema transrodnim osobama i pokušaj su da se za pucnjavu okrive manjinske grupe koje već trpe veće stope uznemiravanja i zločina iz mržnje, prema stručnjaku za dezinformacije Jaimeu Longorii.

– To je taktika koja ima dvije svrhe: izbjegava stvarne razgovore o problemu (nasilje s oružjem), a ljudima koji se ne žele suočiti sa stvarnošću daje osjećaj nekoga ko je kriv – kaže Longoria, direktorica istraživanje u Disinfo Defense League, neprofitnoj organizaciji koja se bori protiv rasističkih dezinformacija.

U nekoliko sati nakon pucnjave, postovi u kojima se lažno tvrde podaci o napadaču postali su viralni, a neki korisnici dodali su montaže, uključujući da on “bježi od granične patrole”.

– Bio je ilegalni stranac tražen zbog ubistva iz Salvadora”, stajalo je na jednom tweetu koji je lajkan i retvitiran stotine puta. Muškarac za kojeg vlasti kažu da je izveo pucnjavu, 18-godišnji Salvador Ramos, američki je državljanin, rekao je guverner Teksasa Greg Abbott na konferenciji za novinare u utorak.

Drugi korisnici društvenih mreža zgrabili su slike nevinih korisnika interneta kako bi ih lažno identificirali kao napadača i tvrdili da je transrodna osoba. Na internetskoj oglasnoj ploči 4Chan korisnici su slobodno dijelili fotografije i raspravljali o planu označavanja revolveraša kao transrodnog, bez ikakvih dokaza koji bi to potkrijepili. Ništa od toga nije bila istina, tvrdi AP.

Kongresmen iz Arizone Paul Gosar uklopio je obje neutemeljene tvrdnje o Ramosu u jedan sada izbrisani tweet i pogrešno napisao njegovo ime. “To je transseksualni ljevičarski ilegalni stranac po imenu Salvatore Ramos”, tweetao je Gosar.

U nekim slučajevima, dezinformacije o masovnim pucnjavama ili drugim događajima šire dobronamjerni korisnici društvenih mreža koji pokušavaju biti od pomoći. U drugim slučajevima, to može biti djelo prevaranta koji žele pokrenuti lažne prikupljanje sredstava ili skrenuti pažnju na svoju web stranicu ili organizaciju.

Rubne online zajednice, uključujući 4chan, često koriste masovne pucnjave i druge tragedije kao prilike za izazivanje haosa, trolanje i promociju štetnih priča, kaže Ben Decker, osnivač i izvršni direktor konsultantske kompanije za digitalna istraživanja Memetica.

– Postoji nihilistička želja da se dokaže u ovakvim vrstama zajednica uspješnim trolanjem. Dakle, ako ste u mogućnosti predvoditi kampanju koja vodi do ovakvog ishoda, stiče se povećana vrsta vjerodostojnosti unutar grupe – kaže Decker.

Međutim, za zajednice koje snose teret takvih zlobnih internetskih napada, lažna krivnja izaziva strah od daljnje diskriminacije i nasilja.

Nešto tako naizgled bezazleno kao što je transfobični komentar na društvenim mrežama može potaknuti čin nasilja nad transrodnom osobom, rekao je Jaden Janak, doktorand na Univerzitetu Texas i mlađi suradnik u Centru za primijenjene transrodne studije.

Izvor: AP

About The Author