Vlasti i osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

Nadležni pozvani da poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavaju sigurnost medijskih djelatnika i dovode u pitanje profesionalni integritet

Vlasti i osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

Upravni odbor Udruženja BH novinari upozorio je na nove, kako navode, neprihvatljivo agresivne političke i sigurnosne prijetnje uposlenicima N1 i BN televizija, kao i na dugotrajne pokušaje rušenja profesionalnog integriteta i dostojanstva njihovih novinara i urednika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na pres-konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinović, dopisnicu BN TV iz Banje Luke, kao i sve duge novinare i vlasnika ove televizije, nazivajući ih ‘stranim plaćenicima’ i ‘izdajnicima’ te istovremeno zaprijetio kako će ‘doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja’.

Isti dan u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV – Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine općine Doboj, odbijajući odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BNTV.

Ciljana, neprimjerena i sigurnosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV. Naime, osobe iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću dovodeći u pitanje sigurnost urednika Zukića i njegove porodice.

Iz Udruženja BH novinari, istovremeno, ističu kako je  skandalozan i politički zahtjev Sanje Vulić, zastupnice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine da se zabrani emitiranje zemaljskog signala N1 na području Republike Srpske o čemu će se uskoro izjašnjavati i bh. parlamentarci.

Nadalje, Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh. entiteta vodi višegodišnja brutalna, primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara i urednika dvije spomenute privatne televizije (N1 i BN), koje su, kažu iz Udruženja, pluralistički orijentirane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja.

– Pokušaj utišavanja N1 i BN televizije, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim uposlenicima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su EU standardima slobode medija i izražavanja. Ovakvi postupci direktno krše uvjete BiH za pristupanje Evropskoj uniji – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara stoga je pozvao nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje medijskim djelatnicima N1 i BN televizije, te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet.

Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike i institucije međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoje ovlasti  i adekvatno reagiraju prema javnim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih djelatnika.

About The Author