Nevladina grupa pozvala vlasti u Srbiji da osiguraju rad nezavisnih medija

Ovog mjeseca potvrđene su dvije presude na štetu istraživačkog portala KRIK

Nevladina grupa pozvala vlasti u Srbiji da osiguraju rad nezavisnih medija
Foto: Srbija izbori 2019

Nevladina radna grupa za borbu protiv SLAPP tužbi optužila je vlast u Srbiji za obračun sa nezavisnim medijima i novinarima.

– Zahtijevamo da vlasti prestanu sa zloupotrebom pravosudnog sistema i da osiguraju rad nezavisnih medija bez straha od represije – saopćila je nevladina organizacija Građanske inicijative, koja je dio radne grupe.

U saopćenju je navedeno da je Apelacioni sud u Beogradu ovog mjeseca potvrdio dvije presude na štetu redakcije istraživačkog portala KRIK, a prema kojima taj portal treba da isplati gotovo milion dinara (8.500 eura) na ime odštete i troškova suđenja.

– Plašimo se da je vlast odlučila da na legalan način ućutka profesionalne novinare i da je ovo samo početak – navodi se u saopćenju.

Grupa je pozvala Vladu Srbije na primjenu preporuka Evropske komisije o zaštiti novinara i branilaca ljudskih prava.

Evropsko vijeće i Evropski parlament postigli su u novembru 2023. godine dogovor o zakonu na nivou EU koji bi zaštitio novinare i zaštitnike ljudskih prava od podnošenja neosnovanih tužbi i zloupotrebe sudskih postupaka.

SLAPP tužbe obično podnose moćni pojedinci, lobističke grupe, korporacije ili državni organi, a njihova svrha je da cenzurišu, zastraše i ućutkaju kritičare, opterećujući ih troškovima pravne odbrane, sve dok ne odustanu od kritike ili protivljenja.

Tipične mete su novinari i branitelji ljudskih prava, ali targetirane mogu biti i druge osobe uključene u javni rad i život, kao što su istraživači ili akademici.

Izvor: RSE

About The Author