Bh. glumac Feđa Štukan uhapšen na aerodromu u Beogradu

Obaviješten da je urađena negativna procjena sigurnosnog rizika i čeka deportaciju

Bh. glumac Feđa Štukan uhapšen na aerodromu u Beogradu
Foto: pixabay.com

Bosanskohercegovački glumac i književnik Feđa Štukan, koji je trebao gostovati na festivalu Krokodil, priveden je danas na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, potvrdili su za portal Nova.rs njegovi advokati Sead Spahović i Ahmed Delimeđac.

– Na papiru samo dobio da je urađena negativna procjena sigurnosnog rizika, odnosno da sam opasan za Srbiju. To je što zasad znam, čekam deportaciju, idućim letom ujutro se vraćam za Sarajevo – kazao je Štukan za Klix.

Kaže i kako će se pokušati bar uključiti video linkom na festival “Krokodil”, zbog čega je i došao u Beograd.

Sredinom juna prošle godine bosanskohercegovački glumac je zadržan na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste “Srbija protiv nasilja”, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Ubrzo ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “kriminalcem”, a dnevni list “Politika” –  “muslimanskim ekstremistom”.

– Prema informaciji koju imam, za koju mislim da je vrlo pouzdana, zabrana ulaska u Srbiju traje godinu dana. Tamo sam imao nekoliko dogovorenih projekata i glavnih uloga. Ako je to istina, onda ih neću raditi. Nisam sigurna da li ima neka potjernica – kazao je tada bh. glumac.

Izvor: Klix

About The Author