Medijske organizacije pozvale Tursku da povuče zakon o dezinformacijama

Tvrde da se administraciji daju nove ovlasti da sankcionira medije kaznama i zabranama oglašavanja

Medijske organizacije pozvale Tursku da povuče zakon o dezinformacijama
Foto: Nikkei Asian Review

Medijske organizacije u Turskoj upozorile su da ukoliko prijedlog zakona o dezinformacija – koji predviđa kazne do tri godine zatvora – postane zakon, “on će pojačati sistemsku cenzuru i autocenzuru u Turskoj umjesto borbe protiv dezinformacija”.

Zakon koji je napisan bez ikakvih konzultacija s novinarima i medijskim organizacijama ne može biti lijek za dezinformacije.

Sedam vodećih novinarskih organizacija, potpisnica pisma, uključujući Nacionalni odbor Međunarodnog instituta za medije (IPI) u Turskoj, zabrinuti su da bi predloženi zakon o dezinformacijama mogao dovesti do jednog od najtežih mehanizama cenzure i autocenzure u historiji te zemlje.

Prijedlog zakona, koji su iza zatvorenih vrata pripremile vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) i Stranka nacionalističkog pokreta (MHP), poslan je u parlament.

Krivičnom zakonu dodaje se novo krivično djelo pod nazivom “javno distribucija obmanjujućih informacija” sa zatvorskim kaznama. Također daje administraciji nove ovlasti da sankcionira medije kaznama i zabranama oglašavanja.

– Pozivamo na njegovo hitno povlačenje jer medijski zakon koji ne odražava stavove novinara i novinarskih organizacija ne može riješiti problem dezinformacija – stava su medijske organizacije.

Osudili su neuspjeh konzultacija jer Vlada, koja je konsultirala mišljenje američkih digitalnih medijskih kompanija tokom višemjesečnog procesa pripreme ovog zakona, nije uspjela zatražiti mišljenje novinarskih organizacija u Turskoj koje će biti direktno njime pogođene.

Temeljni zahtjev demokratije je da političari uspostave dijalog s vodećim strukovnim organizacijama i civilnim društvom pripremajući takve zakonske propise koji se direktno tiču ​​prava društva na dobivanje i primanje informacija zbog čega su osudili kršenje tog demokratskog načela.

Prijedlog zakona citira pojmove kao što su “dezinformacije”, lažne vijesti, “neutemeljene informacije” i “iskrivljene informacije” bez davanja pravnih definicija. Također se odnosi na nejasne pojmove poput “sigurnosti”, “javnog reda” i “javnog mira”, koji su više puta korišteni protiv novinara u slučajevima pravnog uznemiravanja, dajući sudu još jedan način za suđenje.

– Takav pristup ostavlja zakone otvorenim za teške zloupotrebe pravosudnog sistema koji već pati od političkog uticaja i gubitka nezavisnosti – naveli su.

Naglašavaju da su dezinformacije problem cijelog svijeta, ali dodaju da postoje mnogi drugi problemi koji smanjuju kvalitetu novinarstva u Turskoj i štete pravu javnosti da bude informirana.

Pozvali su sve političke aktere da pokrenu sveobuhvatan i transparentan proces dijaloga s novinarskim organizacijama u cilju stvaranja pluralističkih zakona, uspostavljanja demokratskih institucija i poboljšanja samoregulacije koja može riješiti ove probleme.

– Ovaj poziv upućujemo kao nužnost historijske odgovornosti, predstavljajući hiljade novinara koji poštuju pravo javnosti da bude informirana – zaključuje se u saopćenju medijskih organizacija.

Izvor: IFEX

About The Author