RTRS I BNTV: Dvije istine za dvije različite publike

RTRS tvrdi da će ove godine pšenice i kukuruza biti u izobilju. S druge strane, na BNTV-u, ratari se pitaju kako sačuvati prinose jer je cijena umjetnih gnojiva previsoka

RTRS I BNTV: Dvije istine za dvije različite publike

RTRS: Uvijek na strani Vlade

  1. – 30. maj 2022.

KAPACITET I SECESIJA: Milorad Dodik mišljenje mijenja kao košulje. Iz dana u dan. Pa jedan dan tokom sastanaka s međunarodnim zvaničnicima kategorički odbacuje da vlast RS-a ima planove o secesiji, dok za „unutrašnje potrebe“, koliko sutradan, tvrdi da je BiH neodrživa zemlja i da RS ima kapacitet da postoji kao samostalna država. Naravno, RTRS sve Dodikove izjave bespogovorno prenosi i vjerodostojnost njegovih političkih stavova ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje.

UOBIČAJEN MANIR: „Konačno potvrđeno da se NATO umiješao u rat u BiH i svrstao se na jednu stranu“, „otkrio“ je Gvozden Šarac u izvještaju o sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića s generalnim sekretarom NATO alijanse.

U izvještaju su dominirali novinarski komentari na  reakciju Milorada Dodika, pa je tako u drugom planu ostala suština onoga što bi trebala biti vijest. Jedino što možemo konstatovati jeste da je to uobičajeni manir „izvještavanja“ novinara Dnevnika.

ULOGA ARBITRA: Umjesto analize izostanka socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca u jeku ekonomske krize i rastuće inflacije, RTRS se stavio u ulogu arbitra u sporu oko povećanja najniže plate. Kolateralna šteta su radnici, zato što će uslijediti val otkaza jer poslodavci traže ocjenu ustavnosti jednostrane Vladine odluke o povećanju „minimalca“.

RAZLIČITI KRITERIJI: Branka Kusmuk je do u detalj izvijestila gledatelje o lišavanju slobode i sadržaju krivičnih djela koja se stavljaju na teret Draganu Šojiću, direktoru sektora zajedničkih poslova u Parlamentu BiH. Svaku zloupotrebu javnog novca neophodno je sankcionisati, no ne vidimo razlog dovođenja u vezu činjenice da je Šojić u PS-u BiH angažovan u vrijeme dok je lider SDS-a Mirko Šarović bio državni ministar, jer mu se počinjena krivična djela stavljaju na teret nakon što je Šaroviću istekla funkcija.

A mi postavljamo pitanje zašto RTRS ne koristi iste standarde u izvještavanju i ne otvara temu o tome zbog čega Kostadin Vasić, koji je pravosnažno osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu, još uvijek obavlja funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo RS i zašto nije pokrenuta procedura da mu se oduzme mandat narodnog poslanika? Pitamo, mada je odgovor jasan: Vasić je kadar Ujedinjene Srpske, najbližeg koalicionog partnera SNSD-a.

NOVI NAPADI: Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt politička je realnost BiH, sviđalo se to ili ne SNSD-u i RTRS-u. Ali sastanak Schmidta s gradonačelnikom Banjaluke bio je tek povod za nove napade i optužbe na račun Draška Stanivukovića. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste neprezanje novinara ove medijske kuće od najprizemnije manipulacije. Tako su za komentar u vezi sa Schmidtovim boravkom u Banjaluci i posjetom spomeniku za „12 beba“ pozvali jednu od majki djece koja su na početku rata u BiH umrla zbog nedostatka kisika. Poveznicu je teško naći, osim, kako smo već naveli, potrebe za još jednim političkim obračunom između entitetskih vlasti i banjalučkog gradonačelnika, uz zdušnu podršku RTRS-a.

AMBASADA I NATO: Ruska ambasada u Sarajevu ne prestaje s miješanjem u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Hoće li naša država postati članica NATO-a isključivo je njena odluka i stoga su prijetnje koje se upućuju u tom kontekstu potpuno neprihvatljive. No u državi u kojoj su na sceni tri državne politike i mediji odani vlasti, ništa u takvom ponašanju ne vide neobičnim.

Izdvojeno

Kakvu je to i kada „pomoć narod Mađarske pružio Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj“, nismo mogli utvrditi. Ali nije ni važno što javnost za to ne zna. Važno je da zna Milorad Dodik, koji je na Twitteru čestitao reizbor mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Ocjena: 1

 

BNTV: O Bradini i Tuzlanskoj kapiji

  1. – 30. maj 2022.

KLJUČNI PROBLEM DRUŠTVA: Kostadin Vasić, direktor Instituta za javno zdravstvo RS i poslanik u Narodnoj skupštini, jedan je u nizu primjera bahatosti vlasti ovog bh. entiteta. Vasić je pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, no Vlada RS ne pokazuje namjeru da ga smijeni s te funkcije niti je u parlamentu pokrenuta procedura za oduzimanje mandata.

Novinari su ukazali na ključni problem našeg društva koji se odnosi na dvostruke primjene zakona prema građanima. I dok se za zasnivanje radnog odnosa za bilo koji posao u RS-u traži i uvjerenje o nekažnjavanju, isto za političare ne važi. Pogotovo kad su u pitanju perjanice vladajućih stranaka.

DVOSTRUKI STANDARDI: I kada smo kod primjene dvostrukih standarda u našem društvu, izdvajamo i zaključke sa sjednice udruženja veterana Ilidžanski borac, čiji članovi zahtijevaju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS. S jednom tačkom dnevnog reda: zaštita srpskih kadrova na BHRT-u i preispitivanje finansiranja državnog javnog servisa?! Šta god to značilo.

Osim nastavka insistiranja opozicionih lidera RS-a na uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i optužbi da je „Republika Srpska izgubila kontrolu nad vanjskom politikom Bosne i Hercegovine“, posebna pažnja posvećena je i novoj teoriji zavjere. Kreator je lider PDP-a Branislav Borenović, koji je ustvrdio da „postoji sprega Ustavnog suda BiH i SNSD-a i Milorada Dodika“. Povod je odluka državnog Ustavnog suda koji je van snage stavio pojedine dijelove deklaracije Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS u oblasti indirektnih poreza, pravosuđa i odbrane. I ne bi ništa bilo neočekivano u prenošenju ove teze da ona nije dio izvještaja odnosno prikupljenih reakcija srpskih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Među njima i Milorada Dodika, koji je po ko zna koji put državni Ustavni sud optužio da se iz pravosudnog pretvorio u političko tijelo.

ŠTA JE OSTALO? A šta ćemo jesti i koliko ćemo hranu plaćati, tema je koja je ostala na margini jalovih političkih tema koje su dominirale dnevnicima. Jer, poljoprivrednici nemaju novca za prihranu i korištenje vještačkih gnojiva, a uvezeno, bombastično najavljeno tursko gnojivo poljoprivrednicima je skupo kao da je kupljeno na bilo kojem inostranom tržištu.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Ako je vjerovati RTRS-u, pšenice i kukuruza ove godine u RS-u bit će u izobilju i građani nemaju razloga da se brinu. Na drugoj strani, prema izjavama koje su zabilježili novinari BNTV-a, ratari muku muče da sačuvaju ovogodišnje prinose jer cijene umjetnih gnojiva su za njih i više nego visoke. Ali to su dva pola „istine“ koju gledateljima nude dvije najveće medijske kuće u RS-u.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Prvi put, uredništvo Dnevnika napravilo je iskorak u izvještavanju o komemoracijama žrtvama iz minulog rata. U Dnevniku emitovanom 25. maja, uz podsjećanje na stradanje srpskih civila u Bradini kod Konjica, donesen je i prilog o komemoraciji ubijenim civilima na Tuzlanskoj kapiji.

Minus sedmice

RTRS

U nizu priloga u kojima se gledateljima prezentiraju isključivo stavovi vlasti RS-a i ne poštuje minimum objektivnog izvještavanja, teško je odabrati minus nedjelje. A kako je od novinara javnog servisa RS-a sve moguće očekivati, tako je u Dnevniku 25. maja, izvještavajući o obilježavanju 78. godišnjice Desanta na Drvar, novinar Ivan Stojnić kazao da su brojne delegacije „položile vijence u znak sjećanja na žrtve antifašističkog terora“!?

BNTV

Šta se i kada tokom Drugog svjetskog rata desilo u Starom Brodu kod Višegrada, kada su “ustaše ubile šest hiljada srpskih civila“, ostalo je nerazjašnjeno u izvještaju emitovanom 28. maja o pomenu stradalima. U dostupnim istorijskim izvorima nije bilo moguće naći precizne podatke o ovom događaju, no to nije omelo ni zvaničnike RS-a, tačnije ministra rada i boračko-invalidske zaštite, ni novinare da kategorički ustvrde da su „komunisti tokom svoje vladavine zabranjivali da se taj događaj spominje i svakoga ko je o tome govorio kažnjavali“.

About The Author