Završen prvi modul Novinarske akademije 2020 o govoru mržnje

Govor mržnje u BiH postao je uobičajeno sredstvo komuniciranja kojim se potiče, širi ili opravdava mržnja

Završen prvi modul Novinarske akademije 2020 o govoru mržnje
Foto: Radiosarajevo.ba

Završen je prvi modul Novinarske akademije 2020 pod nazivom „Novinari protiv govora mržnje“ koji je pokrenut s ciljem osnaživanja mladih novinara i blogera u borbi protiv govora mržnje i netolerancije u javnom prostoru koji organizira Udruženje BH novinari.

Tokom trodnevne edukacije 14 studenata i mladih novinara iz cijele Bosne i Hercegovine kroz brojne panele i predavanja medijskih profesionalaca, eksperata iz akademske zajednice i predstavnika nevladinih organizacija, učili su o tome u kojim formama se govor mržnje pojavljuje u javnom prostoru.

Razgovarano je i o tome na koje načine se posebno mladi novinari i blogeri mogu boriti protiv govora mržnje i netolerancije, kako mediji i društvene mreže mogu biti javna platforma za dekonstrukciju govora mržnje te da li Bosna i Hercegovina ima adekvatne zakonske, institucionalne i društvene mehanizme za borbu protiv te pojave.

Jedna od predavačica na Novinarskoj akademiji 2020 bila je i Daniela Jurčić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koja je sa polaznicima razgovarala o medijskoj i informacijskoj pismenosti kao (samo)edukaciji o dekonstrukciji govora mržnje u javnom prostoru.

– Govor mržnje u BiH nažalost je postao uobičajeno sredstvo komuniciranja kojima potičemo, širimo ili pak opravdavamo mržnju, posebno prema manjinskim grupama, a u tom kontekstu i nasilje u društvu postaje opravdano. Širimo netoleranciju, diskriminaciju i kršimo druga ljudska prava – kazala je.

Medijska pismenost općenito, smatra Jurčić, pridonijela bi svakako smanjivanju govora mržnje, ali bi i pomogla da se pasivni konzumenti medijskih sadržaja pretvore u aktivne građane BiH, što bi dalje rezultiralo smanjivanju apatije kod građana te smanjilo širenje lažnih informacija i fake newsa, koju nažalost mnogi prihvaćaju zdravo za gotovo, bez kritičkog promišljanja i preispitivanja.

Istaknula je da je polemiziranje o govoru mržnje u akademskim krugovima, zajedno sa studentima i više nego poželjno, jer će studenti kroz ozbiljan teorijski okvir, lakše razumjeti ovaj fenomen.

Novinar Nove BH Vlado Marić s polaznicima je diskutirao o ulozi javnih i privatnih medija u borbi protiv govora mržnje. On je mišljenja da medijski profesionalci danas sve manje koriste govor mržnje i da se on preselio na internet portale i društvene mreže, gdje bilo ko može reći bilo što.

– Uloga novinara i dalje nije ništa manja, jer ispoljavanju mržnje u javnom prostoru je potrebno stati u kraj. Mediji, osim što se trebaju ograditi od takvih izjava, oni ih mogu i spriječiti, jer odgovornost medijskih djelatnika leži u pitanju što pustiti javnosti, a što ne – kazao je Marić.

Naglasio je da novinari kroz svoje izvještavanje ne trebaju “prenositi” nečiji govor mržnje jer indirektno učestvuju u tome, a svakako bi to trebali i jasno i glasno osuditi.

– Ukoliko se uzme u obzir da politička klima u zemlji itekako pogoduje širenju govora mržnje i da zakonska regulativa i kontrola nisu u svim segmentima adekvatno regulirani, briga i savjest pojedinca, novinara, profesionalca, ljudskog bića, itekako treba biti presudna u zaustavljanju “zlih jezika” – stava je.

Kolumnista Adis Nadarević posljednjeg je dana Akademije razgovarao s učesnicima o online medijima i društvenim mrežama s posebnim fokusom na migrante i izbjeglice.

– Da bi se društvo moglo oduprijeti medijskoj manipulaciji, potrebno je da ima visoko razvijenu sposobnost pravilne interpretacije informacija koje primaju putem kanala masovnog komuniciranja, te sposobnost prepoznavanja senzacionalističkih, obmanjujućih i lažnih vijesti – kazao je.

Iako profesionalni etički standardi novinarstva obavezuju na sveobuhvatno, ujednačeno i humano izvještavanje medija u Bosni i Hercegovini, izvještavanje o migrantima i izbjeglicama, kaže Nadarević, vrlo često vodi huškačkoj retorici, stereotipno je i nevjerodostojno.

Ljetni edukativni kamp, koji Udruženje BH novinari organiziraju od 2013. godine, održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author