Medijske grupacije pozvale slovačkog predsjednika da stavi veto na zakon o javnom RTV emitiranju

Istovremeno Evropska komisija pozvana da razmotri odgovarajuće sankcije protiv Slovačke

Medijske grupacije pozvale slovačkog predsjednika da stavi veto na zakon o javnom RTV emitiranju
Foto: Exit.al

Slovački parlament odobrio je vladino planirano preuređenje i promjenu vodstva na javnom servisu RTVS, odbacivši zabrinutost da će promjene dovesti RTVS pod političku kontrolu i naštetiti slobodi medija i medijskom pluralizmu.

Evropska federacija novinara (EFJ) i druge medijske grupacije pozvale su Petera Pellegrinija, predsjednika Slovačke Republike da stavi veto na zakon o javnom emitiranju.

Suprotno evropskim pravnim standardima, uključujući novousvojeni Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), novo slovačko zakonodavstvo riskira transformaciju javnih medija u vladina propagandna glasila.

Prema novom zakonu, direktor RTVS-a bit će smijenjen godinama prije isteka mandata. Za popunjavanje tog mjesta bit će odgovorno deveteročlano nadzorno vijeće koje imenuju ministar kulture i Parlament. RTVS će također promijeniti naziv u Slovačku televiziju i radio (STVR).

EFJ uz Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) usprotivio se razmatranju odobrenja zakona, bez javne rasprave, nazivajući to udarom na demokratiju i slobodu medija u Slovačkoj.

– Novi zakon donosi čisto i jednostavno zarobljavanje javnih medija u ruke vladajuće koalicije, mimo evropskih pravnih standarda nezavisnosti i pluralizma – kazala je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Navela je da slovačka Vlada stvara propagandni organ pod svojom potpunom kontrolom, u smislu upravljanja i finansiranja, pozivajući Evropsku komisiju da razmotri odgovarajuće sankcije protiv Slovačke.

Pozdravljena je najavljena žalba Ustavnom sudu od strane najveće opozicione stranke, Progresivne Slovačke (PS), a predsjednika Slovačke Republike Petera Pellegrinija da uloži veto na sporni prijedlog zakona.

Izvor: EFJ

About The Author