PROTEST: “NOVINARI NE KLEČE” 11. JANUARA U DEVET GRADOVA U SRBIJI

“Od predsednika Vlade Aleksandra Vučića tražimo da bez odlaganja, izgovora i opstrukcija, uputi skupštini predlog za razrešenje Bratislava Gašića. On je još 7. decembra obećao da će to učiniti”, navodi se u saopštenju. Medijski profesionalci zahtevaju da Aleksandar Vučić iskoristi položaj predsednika SNS i da utiče na poslanike te stranke da glasaju za razrešenje Gašića. […]

PROTEST: “NOVINARI NE KLEČE” 11. JANUARA U DEVET GRADOVA U SRBIJI

Od predsednika Vlade Aleksandra Vučića tražimo da bez odlaganja, izgovora i opstrukcija, uputi skupštini predlog za razrešenje Bratislava Gašića. On je još 7. decembra obećao da će to učiniti”, navodi se u saopštenju.

Medijski profesionalci zahtevaju da Aleksandar Vučić iskoristi položaj predsednika SNS i da utiče na poslanike te stranke da glasaju za razrešenje Gašića.

Kao zahtev se navodi i da ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac obrati javnosti i objasni šta je do sada učinio da Gašić snosi posledice postupka prema novinarki, kao i da “položi račune šta je uopšte učinio, kao ministar informisanja, da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije”.

Od poverenice za ravnopravnost Brankice Janković se traži da upotrebi sva zakonska sredstva koja joj stoje na raspolaganju da pozove Bratislava Gašića na odgovornost zbog uvrede koju je naneo svim ženama.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović da obavesti javnost o koracima koje je kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, preduzela da bi stekla uvid u stanju rodne ravnopravnosti u resoru koji vodi Bratislav Gašić, kao i u njegovoj komunikaciji sa javnošću, budući da postoje jasni dokazi o njegovim seksističkim stavovima”, navodi se u saopštenju.

Novinari su pozivali poltičare i državne funkcionere da se uzdrže od pritisaka i pokušaja uticaja na uredjivačku politiku, kao i da ubuduće budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja, tačno i iscrpno.

Pozivamo vlasnike, menadžere i urednike medija da se odupru pritiscima i uticajima, da od njih zaštite svoje zaposlene i da im omoguće minimum egzistencije i poštovanje zakonom predviđenih radnih prava”, naveli su u saopštenju.

Medijski profesionalci naveli su da odbijaju podršku političara i političkih partija njihovim zahtevima, kao i svaki pokušaj povezivanja našeg protesta sa bilo kojom političkom partijom.

Novinari su pozvali i sve gradjane Srbije da se pridruže protestima pod nazivom ‘Novinari ne kleče’.

cenzolovka.rs

About The Author