Novinarska grupa povukla nagradu za hrabrost dodijeljenu palestinskoj novinarki

Hussaini kazala da svaka nagrada palestinskom novinaru bude sistemski praćena opsežnim kampanjama blaćenja

Novinarska grupa povukla nagradu za hrabrost dodijeljenu palestinskoj novinarki
Foto: pexels-musa-zanoun

Grupa koja predstavlja žene u novinarstvu povukla je nagradu za hrabrost u novinarstvu koju je ovog mjeseca dodijelila palestinskoj novinarki Mahi Hussaini.

Odluka Međunarodne ženske medijske fondacije (IWMF) uslijedila je nakon ovosedmičnog izvještaja Washington Free Beacona, konzervativne publikacije u SAD-u, u kojem se navodi da je slobodna spisateljica, koja živi u Gazi, prije nekoliko godina objavila poruke na društvenim mrežama u kojima je hvalila terorističke akcije Hamasa u najmanje dva navrata i dijelila antisemitske karikature.

Fondacija je rekla da su komentari u postovima “u suprotnosti s vrijednostima organizacije”, dodajući da će nagrade za hrabrost i misija IWMF-a temelje se na integritetu i protivljenju netoleranciji te da ne odobravaju niti podržavaju stavove ili izjave koje nisu u skladu s tim načelima.

Hussaini je 10. juna imenovana kao jedna od četiri dobitnice Nagrade za hrabrost, za njezino izvještavanje tokom rata u Gazi. Njezin je rad uključivao priču o izazovima s kojima se žene susreću rađajući kod kuće tokom sukoba i potresan prikaz mlade djevojke koja je nosila svog paraliziranog brata na sigurno tokom vojnog bombardiranja.

IWMF sebe opisuje kao “odvažnu i uključivu organizaciju koja podržava novinare tamo gdje jesu.” Njegov upravni odbor i savjetodavno vijeće uključuju istaknute medijske osobe poput bivše novinarke CNN-a Suzanne Malveaux, Hannah Allam iz Washington Posta i voditeljice CNN TV vijesti Christiane Amanpour.

Hussaini je osudila odluku o poništenju nagrade, optužujući fonadaciju sa sjedištem u Washingtonu da je “podlegla pritisku” i “odlučila djelovati suprotno hrabrosti”. Dodala je da je to pokazalo sistemske fizičke i moralne napade koje palestinski novinari trpe tokom karijere.

U poruci objavljenoj na platformi društvenih medija X, dodala je da svaka nagrada palestinskom novinaru bude sistemski praćena opsežnim kampanjama blaćenja i intenzivnim pritiskom na organizacije koje dodjeljuju nagrade od pristaša izraelske okupacije i cionističkog lobija.

– Dok neke organizacije podržavaju svoja načela i ostaju pri svojoj odluci… druge, nažalost, popuštaju pritisku i povlače nagrade – naglasila je.

Hussaini je rekla da “ne žali ni zbog jedne objave” i da njezini komentari na društvenim mrežama odražavaju njezina iskustva života pod izraelskom okupacijom i jednostavno izražavaju podršku naporima otpora.

Odluku Fondacije naširoko su kritizirali novinari i medijske grupe. Neki su sugerirali da je Hussaini bila žrtva “opake kampanje”, drugi su opisali rezultate Washington Free Beacona kao “dekadentne i neetičke” i rekli da oni imaju historijat ciljanja pristaša palestinskih ciljeva.

Izvor: ArabNews

About The Author