Neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a

Niska primanja radnika, dugovanja za doprinose, zastarjela oprema, nemogućnost otkupa medijskih prava, samo su neki od problema s kojima su suočeni javni servisi BiH

Neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari dalo je podršku Samostalnom sindikatu radnika BHRT-a u njihovim zahtjevima za hitno rješavanje brojnih problema zbog kojih je ugrožena egzistencija uposlenika tog javnog servisa, kao i buduće poslovanje BHRT-a.

Podsjećaju da su uposlenici BHRT-a održali protest upozorenja povodom blokade računa BHRT-a jer je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcioniranje te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

– Ovakva situacija posljedica je odluke rukovodstva RTRS-a da se prestane uplaćivati RTV taksa na zajednički račun BHRT-a, što predstavlja kršenje Zakona o javnom RTV sistemu, a zbog čega BHRT sada potražuje više od 54 miliona KM od RTRS-a po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj – smatraju u Udruženju.

Naglasili su da je neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a i ekonomska ucjena koja se ne može ni na koji način opravdati i tolerirati.

Zbog međusobnih političkih igara i zastupanja interesa različitih centara moći, uposlenici BHRT-a, ali i entitetskih javnih servisa – RTRS-a i Federalne televizije, nikada nisu bili u težem i neizvjesnijem položaju.

Niska primanja radnika, dugovanja za doprinose, zastarjela oprema, nemogućnost otkupa medijskih prava, samo su neki od problema s kojima su suočeni javni servisi, a što u konačnici rezultira nekvalitetnim programskim sadržajima koji se nude gledaocima.

Ističu da je posebno zabrinjavajuća činjenica da će od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostati bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV, a BHRT će time izgubiti epitet javnog servisa, jer više neće biti u mogućnosti da signalom pokrije 95 posto teritorije BiH, što je njihova zakonska obaveza.

Podsjećaju da je uspostava sistema stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije za BiH navodi se, između ostalog, da su tri javna RTV servisa i dalje izložena političkom utjecaju, posebno putem politički kontroliranih upravnih odbora, sa zabrinjavajućim trendom autocenzure, kao i da država i dalje nema odgovarajući model naplate RTV taksi, kako je predviđeno zakonom.

Upravni odbor BH novinara upozorava da rukovodstva javnih servisa moraju prestati raditi u interesu politike, a početi da rade u interesu građana BiH i svojih uposlenika.

Pozvali su predstavnike vlasti u BiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice, da se hitno angažiraju na rješavanju tih pitanja i spriječe da se dovede u pitanje opstanak javnih servisa, a njihovim uposlenicima omogući dostojanstven rad u ekonomski stabilnom ambijentu.

About The Author