Facebook razotkrio špijunske kompanije koje su ciljale 50.000 ljudi

Mete tih kompanija bile poznate osobe, političari, novinari, advokati, rukovodioci i obični građani

Facebook razotkrio špijunske kompanije koje su ciljale 50.000 ljudi

Vlasnik Facebooka prozvao je nekoliko privatnih nadzornih kompanija za hakiranje ili druge zloupotrebe, optužujući ih u izvještaju objavljenom u četvrtak da su zajedno ciljali oko 50.000 ljudi na njegovim platformama.

Borba kompanije sa špijunskim firmama dolazi usred širih poteza američkih tehnoloških kompanija, američkih zakonodavaca i administracije predsjednika Joea Bidena protiv dobavljača usluga digitalne špijunaže, posebno izraelske špijunske kompanije NSO Group, koja je ranije stavljena na crnu listu nakon otkrića da se njihova tehnologija koristila protiv predstavnika civilnog društva.

Facebook (Meta) već tuži NSO na američkom sudu. Nathaniel Gleicher, Metin šef sigurnosne politike, rekao je za Reuters da je napad u četvrtak trebao signalizirati da je “industrija nadzora mnogo šira od jedne kompanije”.

U izvještaju se navodi da će biti suspendirano oko 1.500 uglavnom lažnih računa koje vodi sedam organizacija na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. Meta tvrdi da su oni ciljali ljude u više od 100 zemalja, ali nisu dali detaljno objašnjenje kako su identificirali te kompanije.

Među njima je i izraelska Black Cube, koja je postala poznata po tome što je svoje špijune angažirala uime holivudskog silovatelja Harveya Weinsteina. Meta tvrdi da ta kompanija raspoređivala fantomske osobe kako bi razgovarali s njihovim ciljevima na internetu i prikupila njihovu e-poštu, “vjerojatno za kasnije napade”.

U saopćenju, Black Cube je rekao da “ne poduzima nikakvo hakiranje” te da rutinski osiguravaju da su “sve aktivnosti u potpunosti u skladu s lokalnim zakonima”.

Među ostalima koje je Meta prozvala su BellTroX, indijska kompanija cyber plaćenika koju su prošle godine razotkrili Reuters i Citizen Lab, izraelska kompanija pod nazivom Bluehawk CI i evropska kompanija Cytrox. Sve njih Meta optužuje za hakiranje.

Cognyte (CGNT.O), koji je odvojen od sigurnosnog diva Verint Systems Inc (VRNT.O) u februaru, i izraelska kompanija Cobwebs Technologies optužene su ne za hakiranje, već za korištenje lažnih profila kako bi prevarili ljude da otkriju privatne podatke.

U e-mailu, glasnogovornik Cobwebsa Meital Levi Tal rekao je da se kompanija oslanja na otvorene izvore i da njeni proizvodi “ni na koji način nisu nametljivi”.

Gleicher je odbio identificirati bilo koju od meta po imenu, ali je Citizen Lab, u izvještaju objavljenom u isto vrijeme kad i Meta, rekao da je jedna od Cytroxovih žrtava egipatski opozicionar Ayman Nour.

Nour je za špijuniranje okrivio egipatsku vladu, kazavši za Reuters u intervjuu iz Istanbula da je dugo sumnjao da je pod nadzorom tamošnjih dužnosnika te da prvi put ima dokaze.

Gleicher kaže da su druge mete špijunskih kompanija bile poznate osobe, političari, novinari, advokati, rukovodioci i obični građani. Prijatelji i porodice meta također su uhvaćeni u špijunske kampanje, rekao je.

Bilo je nekih znakova da i druge kompanije društvenih medija poduzimaju slične mjere, a Twitter je objavio uklanjanje 300 računa nekoliko sati nakon Metine objave.

Ostaje da se vidi da li će se slučajem baviti dublje ili će se zaustaviti na ovome. Dvije kompanije, Black Cube i BellTroX, oporavile su se nakon što su bile upletene u prethodne špijunske skandale.

Gleicher je rekao da će mete špijunskih kompanija dobiti automatizirana upozorenja te da će Facebook prestati identificirati određene kompanije ili njihove klijente.

Marta Pardavi, jedna od nekoliko mađarskih braniteljica ljudskih prava koji kažu da su bili na meti Black Cubea 2017. i 2018. godine, izrazila je zadovoljstvo viješću o Facebookovom izvještaju, ali se nada da će biti ponuđeno više informacija.

Izvor: Reuters

About The Author