Ruski sud produžio pritvor američkoj novinarki do aprila

Kurmasheva je optužena da se nije registrirala kao ‘strani agent’ i da je širila ‘lažne informacije’

Ruski sud produžio pritvor američkoj novinarki do aprila

Sud u Rusiji produžio je istražni zatvor rusko-američkoj novinarki Alsu Kurmashevoj, koja je u pritvoru od oktobra. U četvrtak je sud presudio da Kurmasheva mora ostati iza rešetaka do 5. aprila.

Urednica iz Praga optužena je da se nije registrirala kao “strana agentica” i da je širila “lažne informacije” o ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini, rekao je njezin poslodavac, Radio Slobodna Evropa.

Finansiran od Kongresa Sjedinjenih Američkih Država RSE Rusija je označila stranim agentom, što je optužba postavljena na temelju toga što prima strana sredstva za aktivnosti koje se smatraju političkim.

RSE javlja da bi se Kurmasheva mogla suočiti s maksimalnom jedinstvenom kaznom od 15 godina zatvora, a njezin pritvor nazvao je nepravednim i politički motiviranim.

Kurmasheva, koja ima i američki i ruski pasoš, ušla je u Rusiju u maju kako bi riješila hitan porodični slučaj. Prvobitno je zadržana 2. juna na aerodromu dok je čekala povratni let, a pasoši su joj oduzeti.

Prema sudskim dokumentima, novinarka je u oktobru kažnjena s 10.000 rubalja (103 dolara) jer nije registrirala svoj američki pasoš ruskim vlastima, a potom je optužena da je „strani agent“  i u pritvoru je od 18. oktobra.

U decembru je jedan državni medij rekao da su ruski istražitelji otvorili novi slučaj protiv Kurmaševe, optužujući je za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci. Njen suprug Pavel Butorin, koji također radi za RSE, rekao je da se optužba odnosila na knjigu koju je ona uredila.

Kurmasheva je druga američka novinarka koja je uhapšena i optužena u Rusiji od početka njezine invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

Evan Gershkovich, novinar The Wall Street Journala, pritvoren je u martu i čeka suđenje pod optužbama za špijuniranje koje on, njegove novine i američka vlada odlučno poriču.

Ove sedmice sud u Moskvi produžio je istražni zatvor i Gershkovichu do kraja marta, što znači da će novinar provesti najmanje godinu dana iza rešetaka u Rusiji.

Gershkovicha i Paula Whelana, Amerikanca osuđenog za špijunažu 2020. godine zatvorenog u Rusiji na 16 godina, američka vlada označila je kao “nepravedno pritvorene”. To označavanje znači da Washington smatra optužbe protiv njih lažnima i da je predan radu na njihovom oslobađanju.

Pristaše Kurmasheve lobiraju u Washingtonu da i ona dobije isti status.

Izvor. Al Jazeera

About The Author