AL-JUBEIR: Osumnjičenima za Khashoggijevo ubistvo sudit će se u Rijadu

Osumnjičenima za ubistvo novinara Jamala Khashoggija sudit će se u Saudijskoj Arabiji, rekao je šef diplomatije te zemlje Adel al-Jubeir, nakon što je Turska zatražila njihovo izručenje. “Što se tiče izručenja, ti su pojedinci saudijski građani. Zatvoreni su u Saudijskoj Arabiji, istraga se vodi u Saudijskoj Arabiji i bit će im suđeno u Saudijskoj Arabiji”, rekao […]

AL-JUBEIR: Osumnjičenima za Khashoggijevo ubistvo sudit će se u Rijadu

Osumnjičenima za ubistvo novinara Jamala Khashoggija sudit će se u Saudijskoj Arabiji, rekao je šef diplomatije te zemlje Adel al-Jubeir, nakon što je Turska zatražila njihovo izručenje.

“Što se tiče izručenja, ti su pojedinci saudijski građani. Zatvoreni su u Saudijskoj Arabiji, istraga se vodi u Saudijskoj Arabiji i bit će im suđeno u Saudijskoj Arabiji”, rekao je Al-Jubeir, na konferenciji o sigurnosti u Manami.

Al-Jubeir nazvao je globalni protest zbog ubistva Khashoggija “histeričnim”, kazavši da za istragu treba vremena i da činjenice trebaju biti utvrđene dok se proces nastavlja.

“Stvar je postala prilično histerična”, kazao je Jubeir.

Po njemu, saudijsko kraljevstvo je “jasno navelo da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde”.

Odgovarajući na pitanja novinara na regionalnom samitu u Bahreinu, Al-Jubeir je opisao vezu Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država kao “oklopljenu željezom”, iako je američki ministar odbrane James Mattis ranije kazao da ubistvo “podriva regionalnu stabilnost”.

Dodao je da saudijske službe za provođenje zakona u Turskoj rade zajedno sa turskim kolegama, te da će ubice biti sudski gonjene u Saudijskoj Arabiji.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dvije sedmice da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči. U četvrtak su saudijski tužioci okarakterizirali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

balkans.aljazeera.net

About The Author