Šta da svijet radi s Izraelom?

OTISCI DANA: Ne možeš vječno bombardirati sve oko sebe i trubiti da si ugrožen te da bombe ispaljuješ u ime mira i demokratskih vrijednosti

Šta da svijet radi s Izraelom?

 

Država i genocid

Pokrivajući se Hamasovim terorističkim aktom, Izrael je počinio genocid od kojeg se decenijama neće oprati. Zalud cenzura na globalnom nivou, istinu ne mogu da obuzdaju. Tokom napada na Gazu ova država do sada je prekršila sve moguće civilizacijske norme i ratna pravila. Izraelske vojne snage ne prestaju gađati, ubijati i razvaljivati:

– djecu, i škole;

– bolnice i medicinsko osoblje;

– civilno stanovništvo;

– novinare, njihove redakcije i opremu;

– kuće, zgrade, naselja;

– vjerske hramove, biblioteke, muzeje:

– vitalnu infrastrukturu…

Kad bi društvene mreže bile istinski prostor slobode, a ne mjesto za suzbijanje ozbiljnog mišljenja i toleriranje govora mržnje, tek bi se onda shvatile razmjere međunarodne osude koju na svim meridijanima doživljava Izrael. Ne možeš bombardirati susjedne zemlje i njegovati lažni status žrtve. Žrtve leže mrtve, pod zidinama Gaze, ubijene izraelskim projektilima. Ne možeš pet decenija ubijati, progoniti i zatvarati Palestince i pričati kako to radiš u samoodbrani. I u ime slobode. Izrael je svoje rekao, a mreže će svoje tek da kažu. Jedini način da spriječe istinu je da pojačaju represiju i uvedu dodatne zabrane, a to onda vodi u sunovrat cijelu planetu.

Ponovo čitajmo Orwela, Huxleya i ostale autore izvikanih antiutopija. Štošta su pogodili.

Sukob na luksemburškoj desnici

Teška vremena za Stranku demokratske akcije. Nakon što su je napustili i Kunto i Panto, i nakon što je svako ko je otišao osnovao novu stranku i pokoji pripadajući joj portal, nastupila je nova faza raspada: SDA su počeli napuštati i navjerniji botovi. Iz Luksemburga se prije petnaestak dana objavom diskontinuiteta javio pouzdani Jasmin Mulahusić, koji je bračni par Izetbegović prozvao zbog kupovine novog stana. Nešto je ozbiljno truhlo u Šestoj viteškoj luksemburškoj brigadi dok je kucnuo čas za ovakve objave. Ko će sad biti opozicija ako svi odu? Američki izaslanik dvije hefte kasnije u isti koš s dva provjerena proruska i antidržavna elementa, s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, smješta i Sebiju Izetbegović.

Izdali nas saveznici, izdao nas brat, ko je sljedeći?

Doživotni Davorin

A u vlasti standardna količina ponižavanja i bezglavog služenja sumnjivim grupacijama i interesima. Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, naočigled javnosti i bez imalo stida, turio je u parlamentarnu proceduru rješenje kojim bi se promijenio zakon o BHANSA, što bi Davorinu Primorcu, zetu Dragana Čovića omogućilo da i nakon deset godina vladanja ostane na čelu ovog tijela. Nakon što Fortina intervencija nije baš najbolje primljena među parlamentarnim masama, pojavili su se portali koji javnost ogorčeno pitaju – pa ako čovjek (hoće se reći Primorac) već tako dobro radi, zašto mu ne bismo omogućili da još koji mandat (tri, pet, sedam, deset…) ostane u fotelji?

Fakat, zašto? Promijenite zakon i uveselite ovaj  sumorni narod. A i druga po redu najmoćnija porodica u državi znat će da cijeni,  potom i valorizira to što progurate.

                             

O’Brien u Sarajevu

James O’Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara u Sarajevu je održao znakovit govor. O Dodiku je rekao ono što američka administracija već godinama ponavlja, ni Sebija Izetbegović nije prošla bolje, a javnost najviše intrigira dio govora posvećen Draganu Čoviću. Upućeniji posmatrači tvrde da je po srijedi mali hladni rat između Rusije i Amerike te da Čović kao ogranak ruske infiltracije na Balkanu najbolje zna zbog čega je na tapetu. Kao što i Amerikanci znaju da bi Južna interkonekcija pod njegovim uvjetima opet bila ruska interesna zona. Uza sve primjedbe koje se odnose na državni nivo, O’Brien nije propustio priliku da, sasvim opravdano, odgovornost za višedecenijsku razvaljenost Mostara, i ratnu i poratnu, pripiše prvom čovjeku HDZ-a. Ako ništa, utješno.

Nakon nedavnog Blinkenovog pisma ministrima spoljnih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH je posredstvom HNV i Bože Ljubića odmah poslao pomirbenu poruku, da Hrvatsko narodno vijeće nema ništa  protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona, kojima je Schmidt svojevremeno prijetio, a Čović im se oštro protivio. Samo dan kasnije, nakon što su se saveznici pribrali i iskonsultirali, anđeo s Radobolje ka Americi odašilje strijele otpora i provokacije.

 E sad fino čekamo šta će dalje biti.

About The Author