Donald Trump odobrio sporazum s TikTokom

Prva reakcija iz Kine je da dogovor još uvijek nije pravedan, ali da je njime izbjegnut najgori scenarij o prodaji TikToka američkoj firmi

Donald Trump odobrio sporazum s TikTokom
Foto: NBC News

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najavio je da će podržati načelni dogovor koji će omogućiti TikToku da nastavi raditi u SAD-u, čak iako se činilo da se kosi s njegovom ranijom naredbom.

ByteDance je nastojao izbjeći represiju nad TikTokom nakon što je američko Ministarstvo trgovine u saopćilo da će blokirati nova preuzimanja i ažuriranja aplikacije u nedjelju.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost što se lični podaci čak 100 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju prosljeđuju kineskoj vladi Komunističke partije.

Trump je 14. augusta potpisao izvršnu naredbu kojom ByteDanceu daje 90 dana za prodaju TikToka, a dogovor je na kraju postignut kao partnerstvo.

TikTok će biti u vlasništvu nove firme koja se zove TikTok Global, a sjedište će biti u Sjedinjenim Državama, možda u Teksasu, rekao je Trump.

Oracle Corp ORCL.N preuzet će 12,5 posto udjela u TikTok Globalu i pohraniti sve svoje američke korisničke podatke u svoj cloud kako bi udovoljili američkim zahtjevima nacionalne sigurnosti, saopćeno je. Maloprodajni div Walmart WMT.N najavio je da će preuzeti 7,5 posto udjela u TikTok Globalu.

Iako su Oracle i Walmart kazali da će TikTok Global biti u većinskom vlasništvu američkih investitora, to je slučaj samo ako se uzme u obzir baza investitora ByteDancea, zato što će ByteDance posjedovati 80 posto TikTok Globala, tvrdi izvor.

S obzirom na to da američki investitori trenutno posjeduju oko 40 posto ByteDancea, Bijela kuća će to uračunati u to koliko je TikTok Global u vlasništvu američkih investitora. Kao rezultat toga, američki investitori Oracle, Walmart i ByteDance posjedovat će, direktno i indirektno, oko 53 posto TikTok Global.

ByteDance je pristao je otvoriti 25.000 novih radnih mjesta u TikToku, u odnosu na sada nešto više od 1.000 zapolenih. Firme tvrde da će TikTok Global u američki budžet uplatiti više od pet milijardi dolara novih poreza.

Prva reakcija iz Kine na dogovor došla je iz Global Timesa, koju objavljuje People’s Daily, službene novine kineske vladajuće Komunističke partije. Urednik Global Timesa Hu Xijin rekao je da je “ova šema još uvijek nepravedna, ali izbjegava najgori scenarij da se TikTok ugasi ili u potpunosti proda američkoj firmi”.

Izvor: Reutes

About The Author