Novinar Motaz Azaiza evakuiran iz Gaze

On je otvoreno govorio o prijetnjama smrću i navodnim ponudama Izraela da prestane dokumentirati agresiju u Gazi

Novinar Motaz Azaiza evakuiran iz Gaze
Foto: Motaz Azaiza/Instagram

 

Palestinski fotoreporter Motaz Azaiza, poznat po uvjerljivom izvještavanju o ratom razorenoj Gazi, sigurno je stigao u Dohu nakon što je u utorak evakuiran iz Gaze.

Stekavši ogromnu popularnost, Azaiza na Instagramu ima više od 18 miliona pratitelja koje je stekao u 108 dana dokumentiranja svakodnevne stvarnosti izraelske vojne invazije i nemilosrdnog bombardiranja opkoljenog pojasa.

U utorak ujutro, 24-godišnjak je najavio evakuaciju iz Gaze u iskrenom videu na društvenim mrežama. Izrazio je mješavinu olakšanja i tuge, rekavši: “Ovo je posljednji put da me vidite s ovim teškim, smrdljivim (press) prslukom. Odlučio sam se danas otići… Nadam se da ću se uskoro vratiti i ponovno pomoći u izgradnji Gaze”.

Azaiza je nagovijestio više razloga za svoju evakuaciju, od kojih je sugerirao da su neki poznati njegovoj publici. Fotoreporter je otvoreno govorio o prijetnjama smrću i navodnim ponudama Izraela da prestane dokumentirati agresiju u Gazi.

Njegovo putovanje iz Gaze odvelo ga je preko egipatske granice do aerodroma El Arish gdje ga je dočekao katarski vojni avion. Azaiza je svojim pratiteljima rekao da je ovo prvi put da je letio avionom.

Njegov najavni video na Instagramu već je prikupio više od tri miliona lajkova i poplavu komentara podrške, uključujući i slavne osobe poput Kehlani, Karen Wazen i Alane Hadid.

Građanski novinari poput Azaize odigrali su ključnu ulogu u humaniziranju rata u Gazi. Putem platformi poput Instagrama, stvorili su duboke emocionalne veze s globalnom publikom, ističući ljudski utjecaj krvavog sukoba.

Situacija u Gazi natjerala je i druge novinare da odu. Wael Dahdouh, šef ureda Al Jazeere u Gazi, evakuiran je u Dohu radi liječenja ranije ovog mjeseca, nakon smrti njegovog sina Hamze, također novinara, u izraelskom zračnom napadu. Plestia Alaqad, 22-godišnja novinarka, preselila se u Melbourne u novembru, potaknuta zabrinutošću za dobrobit svoje porodice.

Unatoč tim odlascima, nekoliko istaknutih novinara nastavlja izvještavati iz Gaze, uključujući devetogodišnju djevojčicu Lamu Jamous, 25-godišnju Bisan Owda i 29-godišnju Hind Khoudary.

.

Izvor: ArabNews

About The Author