INTERVENCIJA POLICIJE U SJEVERNOM DIJELU MITROVICE UGROZILA SIGURNOST NOVINARA

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje najnovije incidente protiv medija i novinara tokom policijske intervencije na sjeveru Kosovske Mitrovice. Incident se dogodio 26. marta kada je specijalna policijska jedinica – Regionalna operativna jedinica za podršku (ROSU) – u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice uhapsila zvaničnika Vlade Srbije […]

INTERVENCIJA POLICIJE U SJEVERNOM DIJELU MITROVICE UGROZILA SIGURNOST NOVINARA

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje najnovije incidente protiv medija i novinara tokom policijske intervencije na sjeveru Kosovske Mitrovice.

Incident se dogodio 26. marta kada je specijalna policijska jedinica – Regionalna operativna jedinica za podršku (ROSU) – u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice uhapsila zvaničnika Vlade Srbije Marka Đurića koji je, kako navodi kosovska vlada, ušao u zemlju bez prethodnog odobrenja vlasti u Prištini.

Novinari su pratili sastanak Đurića i drugih zvaničnika sa građanima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice kada je došlo do intervencije policije.

Tokom intervencije, ROSU je koristila šok bombe i suzavac kako bi rastjerala gomilu koja je blokirala ulaz u zgradu u kojoj je održan sastanak. U haotičnoj situaciji, nekoliko novinara je povrijeđeno, a nekim medijima je oštećena oprema. Neki predstavnici medija napadnuti su i na drugim lokacijama.

Još jednom je očigledno da novinari i mediji rade u veoma opasnim okolnostima. Zbog toga Platforma ponovo izražava zabrinutost za bezbjednost novinara i insistira na tome da kosovske vlasti istraže policijsku akciju.

Zamjenik direktora kosovske policije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, g. Hoti, rekao je Udruženju novinara Kosova da nijedan slučaj napada nije prijavljen od strane novinara.

Platforma ohrabruje sve novinare da prijavljuju incidente i slučajeve upućivanja prijetnji ili napada tokom obavljanja posla. Takođe, vlasti moraju osigurati nesmetan i bezbjedan rad novinara.

Od početka 2018. godine, Udruženje novinara Kosova evidentiralo je 7 incidenata protiv novinara, uključujući 1 fizički napad i 6 slučajeva zastrašivanja, ne uključujući najnovije incidente.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

safejournalists.net

About The Author