Parlamentarna Komisija za informiranje poziva Vladu FBiH da planira podršku medijima

Federalnoj vladi predloženo nekoliko načina kako pomoći medijima

Parlamentarna Komisija za informiranje poziva Vladu FBiH da planira podršku medijima

Komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za informiranje na redovnoj online sjednici jednoglasno je usvojila zaključke koje je uputila Vladi Federacije BiH da prilikom izrade planova i mjera za ublažavanje ekonomskih efekata krize uzme u obzir i profesionalne medijske kuće.

Na sjednici je razmatran dopis u vidu apela s prijedlogom zaključaka koje je uputilo Društvo novinara u Bosni i Hercegovini svim nivoima vlasti u BiH.

Članovi Komisije izrazili su podršku i zahvalnost medijima i medijskim radnicima koji na profesionalan način izvještavaju o pandemiji koronavirusa.

Vladi Federacije BiH predložili su da prilikom izrade planova i mjera za ublažavanje ekonomskih efekata krize u vidu finansijske podrške kao subvencije uvrsti i profesionalne medijske kuće i novinare, s tim da dodjela tih finansijskih sredstava bude uvjetovana garancijama da medijska kuća, u određenom roku, ne smije otpuštati radnike ili smanjivati plaće ili honorare.

Također, predložili su umanjenje ili oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na dohodak u vidu finansijske podrške i olakšice novinarima i profesionalnim medijskim kućama.

Pozvali su Federalnu vladu da planira i raspiše javne pozive za podršku medijima.

Komisija predlaže Vladi FBiH da uvede i davanje poticajnih mjera za društveno odgovorne kompanije koje bi ulagale u razvoj profesionalnih medija, saopćeno je iz Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za informiranje.

About The Author