Rusija mora prestati progoniti novinarku Svetlanu Prokopyevu

Ona je 2019. godine službeno optužena za javno opravdavanje terorizma, prijeti joj kazna zatvora do sedam godina

Rusija mora prestati progoniti novinarku Svetlanu Prokopyevu
Foto: EFJ

Evropska federacija novinara (EFJ) ponovo je zatražila od ruskih vlasti da odustanu od optužbi za terorizam podnesenih protiv ruske novinarke Svetlane Prokopyeve. Suđenje novinarki počelo je ove sedmice u Pskovu iza zatvorenih vrata.

Svetlani Prokopyevi, stručnjakinji za ruski odjel Radija Slobodna Evropa/Radija Sloboda i informativne radio stanice Echo of Moscow, sudi se jer je kritizirala ruske vlasti u vezi sa samoubilačkim bombaškim napadom 2018. godine koji se dogodio u Arkhangelsku kada je 17-godišnjak detonirao ručno napravljenu bombu u zgradi lokalne savezne službe sigurnosti.

Dok je u emisiji uživo sedmog novembra 2018. godine govorila o tom napadu kazala je da je bombaš bio “tinejdžer koji je odrastao pod Putinovom vlašću” te da je “bezobzirna država” odgojila nekoga ko je nasilje vidio kao jedini put”.

Ona je 20. septembra 2019. godine službeno optužena za javno opravdavanje terorizma u skladu s ruskim Krivičnim zakonom, a ako bude i proglašena krivom mogla bi je suočiti s kaznom do sedam godina zatvora.

Više od 150.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se pozivaju na okončanje suđenja.

– Ruska vlada, kao i svaka druga vlada, trebala bi prepoznati i uvažavati ulogu medija, novinarstva i komentara. Novinari su često pozvani da komentiraju trenutne događaje, kao što je to učinila Svetlana Prokopyeva. To je njen posao i njena dužnost – kazao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

Generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez izrazio je ogorčenje zbog pravnog postupka protiv Svetlane Prokopieve jer joj se sudi zbog obavljanja njenog posla. Dodao je da ona nije počinila nikakav zločin, samo je izvršila svoju dužnost.

EFJ je pozvao rusko pravosuđe da odustane od optužbi i nadoknadi štetu Prokopyevoj ocjenjujući da se radi o nedopustivom činu zastrašivanja novinara koji je upravo prokomentirao vijest.

Također, EFJ se ponovno pridružio Ruskom sindikatu novinara i medijskih radnika (JMWU) pozivajući ruske vlasti da prestanu zloupotrebljavati zakonodavstvo o terorizmu kako bi ušutkali novinare.

Izvor: EFJ

About The Author