ZAVRŠENA NOVINARSKA AKADEMIJA 2018 NA BORAČKOM JEZERU

Svečanom dodjelom diploma završena je Novinarska akademija 2018 o temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH”. Vaninstitucionalni program obuke studenata novinarstva sa bh. univerziteta i mladih novinara okupio je 40 sudionica i sudionika u dva modula na Boračkom jezeru nedaleko od Konjica. Tehnike izvještavanja o različitostima, tranzicijska ljudska […]

ZAVRŠENA NOVINARSKA AKADEMIJA 2018 NA BORAČKOM JEZERU

Svečanom dodjelom diploma završena je Novinarska akademija 2018 o temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH”.

Vaninstitucionalni program obuke studenata novinarstva sa bh. univerziteta i mladih novinara okupio je 40 sudionica i sudionika u dva modula na Boračkom jezeru nedaleko od Konjica.

Tehnike izvještavanja o različitostima, tranzicijska ljudska prava u medijskim sadržajima, etički standardi kao i medijski doprinos suočavanju sa prošlošću i izgradnji kulture sjećanja samo su dio tematskih cjelina o kojima je bilo govora. Učesnici su slušali predavanja i diskutovali sa predavačima, predstavnicima akademske zajednice, stručnjacima za tranzicijsku pravdu, medijskim profesionalcima, predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu i online medije u BiH, te aktivistima civilnog društva.

Sudionici su kroz pet dana radionice, između ostalog, učili i diskutovali o  standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava. Pored toga, polaznici su kroz praktične vježbe i uz profesionalno mentorstvo analizirali medijske sadržaje, upoznali se sa postupkom dokumentaovanja ratnih zločina u svrhu objavljivanja u medijma, a prikazani su i tematski dokumentarni filmovi.

Ljetni edukativni kamp, koji BH novinari organizuju od 2013. godine, realiziran je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u periodu od 31. maja do 8 jula 2018.

bhnovinari.ba

About The Author