BH novinari pozvali vlasti Mostara da uklone grafit s govorom mržnje

U Mostaru na zidu zgrade crvenom bojom je napisano ‘Smrt novinarima’

BH novinari pozvali vlasti Mostara da uklone grafit s govorom mržnje

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozivao je gradske vlasti Mostara i policiju Hercegovačko-neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit koji sadrži govor mržnje prema novinarima bio što prije uklonjen, a počinilac ili počinioci identificirani i sankcionirani.

Brojni bh. mediji prenijeli su da je u ulici Braće Fejića u Mostaru na zidu jedne zgrade crvenom bojom je napisano „Smrt novinarima“. Postojanje i toleriranje grafita s takvom porukom ne samo da može predstavljati sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara.

– Policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise s govorom mržnje uključujući i taj grafit. U tom kontekstu, posebno je neprihvatljivo obrazloženje portparola MUP-a HNK Ljudevita Marića da grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv.

Upravni odbor Udruženja BH novinari očekuje da će nadležne institucije u Mostaru hitnim uklanjanjem grafita i pronalaženjem osoba odgovornih za ovaj sramni čin pokazati da se govor mržnje, bez obzira na to prema kome je usmjeren, ne može i ne smije tolerirati.

Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, tokom ove godine zabilježila je porast mrzilačkih poruka prema novinarima, govora mržnje i prijetnji smrću za čak 137 posto, saopćeno je.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author