Nema podrške za izmjene entitetskih zakona o zaštiti od klevete

Damir Arnaut zatražio uvođenje različitog standarda kada se odlučuje o navodnoj kleveti protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe

Nema podrške za izmjene entitetskih zakona o zaštiti od klevete
Foto: Istinomjer

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas prihvatiti poslaničku inicijativu kojom se traže izmjene entitetskih zakona o zaštiti od kleveti.

Tim izmjenama osiguralo bi se uvođenje različitih standarda prihvatljivosti i tolerancije, te dokazivanja kada je u pitanju navodna kleveta protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Inicijativu je u parlamentarnu proceduru uputio nezavisni poslanik Damir Arnaut. On je sugerirao nadležnim entitetskim institucijama, odnosno institucijama Brčko Distrikta (vlade i zakonodavna tijela) da pripreme i usvoje takve izmjene i dopune zakona o zaštiti od klevete.

U obrazloženju Arnaut navodi da je u demokratskim zemljama ustaljena praksa da javne ličnosti, a političari i osobe na javnim položajima pogotovo, podliježu višem standardu kod tužbi za klevetu u odnosu na privatne osobe, što je i praksa Evropskog suda za ljudska prava još od 1986. godine.

Iako postojeći entitetski i zakon Brčko Distrikta nalažu da se tumače na način koji osigurava princip slobode izražavanja, odnosno u skladu s Evropskom konvencijom, Arnaut navodi da te opće odredbe nisu dostatne jer domaći sudovi rijetko i sporadično primjenjuju praksu Evropskog suda.

– Još od slučaja Lingens protiv Austrije Evropski sud jasno drži da je neophodno primjenjivati viši nivo tolerancije kada je u pitanju kritika javnih ličnosti, posebno političara, u odnosu na privatne osobe – obrazloženo je.

Arnaut smatra da je takav različit pristup opravdan s obzirom da javne ličnosti, a politički zvaničnici pogotovo, svjesno sebe izlažu svjetlu javnosti i mogu razumno očekivati povećan stepen interesiranja za svoj rad, poteze, izjave i stavove.

Šta više, dodao je, javne ličnosti imaju znatno lakši pristup sredstvima javnog informiranja s ciljem odbrane od kritika nego što je to slučaj s privatnim osobama, te zaštitu svoje reputacije mogu tražiti i kroz takve javne kanale, a ne isključivo sudskim putem.

Također, tužbe za klevetu javnih ličnosti predstavljaju najveći dio tužbi u Bosni i Hercegovini, a to značajno sputava medije da kritično izvještavaju o pitanjima od javnog interesa i time stavlja nedopustiva ograničenja na slobodu izražavanja.

Arnaut je u obraćanju poslanicima kazao da je previše presuda protiv medija i novinara u BiH zbog njihovog izvještavanja i iznošenja drugog mišljenja ili slično što nije praksa, upozorava, u Evropskoj uniji niti u razvijenim državama.

-Iako su javne ličnosti i glumci i pjevači, najviše tužbi protiv medija i novinara, prema dostupnim informacija, podnose upravo političari, što je neprihvatljivo budući da svako ko se prihvati ovog posla ima ne samo privilegije nego i odgovornosti zbog čega je i potrebno podići nivo tolerancije. Ne može se očekivati od medija da samo pišu hvalospijeve već se treba prihvatiti i činjenica da će političari biti izloženi i kritikama – kazao je danas Arnaut.

Kako je zaključio, svjestan je da je u pitanju nadležnost entiteta zbog čega se i odlučio da inicijativom samo sugerira donošenje izmjena zakonskih rješenja.

About The Author