(V)LAŽNE VIJESTI: Dosta je bilo sirotinjskog mentaliteta, svi kantoni u FBiH nabavljaju helikoptere

Nabavke će se, čvrsto obećavaju nadležni, obaviti po visokim kriterijima Evropske unije, Ruske Federacije te antikorupcijske problematike

(V)LAŽNE VIJESTI: Dosta je bilo sirotinjskog mentaliteta, svi kantoni u FBiH nabavljaju helikoptere

Kako saznaje najcitiranija Agencija u Bosni i Hercegovini, Fake & Spin, svih deset kantona u Federaciji BiH kreće u nabavku helikoptera. Do sada je ovu letjelicu imao samo uspješni entitet i trajna kategorija Republika Srpska, a njihova iskustva izrazito su pozitivna.

– Kad nam je prije nekoliko godina u posjetu dolazila Svetlana Ražnatović, žestoko bismo se obrukali da nismo imali helikopter – kaže izvrsno raspoložena Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. – Srećom, vizionarska politika Milorada Dodika i tu je još jednom došla do izražaja pa smo svijetla obraza našoj divnoj gošći upriličili panoramski let iznad poljoprivrednog zemljišta i ove prelijepe državne teritorije.

U Federalnoj vladi odavno razmišljaju o uzvratnoj mjeri, ali čini se da je tek ove godine sazrela svijest da veći i jači entitet ne može dovijeka živjeti bez ove multifunkcionalne letjelice.

– Situacija je postala neizdrživa. Onaj tamo godinama se vozika gdje mu god padne na pamet, a mi ništa. Ja odavno govorim kolegama i saborcima da to više ne ide ovako – kaže Fadil Novalić, federalni premijer. – Otkada Republika Srpska ima helikoper, čak i helikopterski servis, a mi, gdje god pođemo, za svaku sitnicu moramo raubovati Audije i Passate. Posao političara je stresan, odgovoran i iznad svega mobilan, pa letjelica više nije stvar luksuza, ili prestiža, nego normalnog funkcioniranja.

Jedan kantonalni premijer, koji je za ovu priliku striktno želio da ostane anoniman, pojasnio je duboku potrebu svakog kantona da se zakiti sopstvenim helikopterom.

– Malo ljudi zna s kakvim se problemima županijski premijeri sučeljavaju svakog dana – kaže ovaj uglednik. – Recimo, u 13 sati na sjeveru županije imam svečani ručak, a već u 17 počinje jubilarna večera i to na sasvim drugom kraju naše teritorije. I kako to sve stići u jednom danu? Imam dobrog Audija, hvala Bogu, najnovija tipa, masažna sjedišta i sve to, ali zar stvarno mislite da mi možemo iz dana u dan tako funkcionirati? Strah me da neko na kraju ne pukne od tolikih napora, i odluka o kupovini zrakomlata donesena je u zadnji čas.

Tako će Federacija SDA i HDZ uskoro postati bogatija za deset najmodernijih helikoptera. Ove dvije stranke, koje više ne mogu da se slože ni oko čega, povodom najnovije kupovine su ekspresno i zadivljujuće jednostavno postigle dogovor. Poželimo – poručuju iz agencije Fake & Spin – da i povodom drugih vitalnih pitanja, kakvo je, recimo, izgradnja novog hotela za potrebe Vlade Federacije, koji će biti lociran tačno na pola puta između Mostara i Sarajeva, također protekne u ozračju uzajamnog poštovanja, povjerenja i podrške na svim nivoima.

     (Ovaj tekst je zrakoplovno-satiričnog karakera)

About The Author