Spaljena lutka s likom bh. književnice i ambasadorice Martine Mlinarević

Prošle godine u Čapljini je spaljena lutka s likom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića

Spaljena lutka s likom bh. književnice i ambasadorice Martine Mlinarević
Foto: Tuzlanski.ba

Na karnevalu u Mostaru spaljena je lutka s likom književnice Martine Mlinarević, koja je postavljena za ambasadoricu BiH u Češkoj.

Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena ”Bukača Huzurpator” koja asocira na lik Martine Mlinarević.

Predsjednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić pojasnio je da nije riječ o spaljivanju lika i djela Martine Mlinarević, nego kao pojave koja je s njom u vezi.

– To je odlučilo vijeće karnevalskog udruženja Centar 2, a inače to je inicijalna ideja univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, koji su prvi osudili čin njenog postavljanja za ambasadoricu iako nema fakultetsku diplomu – dodao je on.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, udruženje njeguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

– Kad misliš da si vidio sve… i doživio sve. U Mostaru spalili mene na karnevalu. Ono kad si kriv za sve zlo što je pogodilo Hercegovinu i Mostar zadnjih godina. Dakle ne mogu ja sebi naraditi PR-a, koliko mi ga hercegovački maloumnici mogu džabe napraviti. Fala braćo! PS. Bukaču možete kupiti u Buybooku i svim boljim knjižarama! – napisala je Mlinarević na Facebooku.

Lutka s likom aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prošle je godine spaljena u Čapljini.

About The Author