(V)LAŽNE VIJESTI: NATO će iznad Banje Luke izvesti trodnevnu zračnu vježbu „Odlučno upozorenje 2019“

Mole se građani da ne podliježu panici, ali i da poduzmu sve potrebne mjere opreza i zaštite

(V)LAŽNE VIJESTI: NATO će iznad Banje Luke izvesti trodnevnu zračnu vježbu „Odlučno upozorenje 2019“
Foto: Politika

Kako saznaje megauspješna novinsko-informativna agencija Fake & Spin, nakon Tuzle, gdje je tokom vježbe „Srebrna strijela“ postigao izvrsne rezultate, NATO pakt kreće i s praktičnim avio-treninzima u ostalim bosanskohercegovačkim gradovima. Među njima, prva na redu je Banja Luka, na čijem će nebu ubojite letjelice savezničkih snaga krajem rujna izvesti vojno-redarstvenu vježbu „Odlučno upozorenje 2019“.

– Naziv naše vježbe nema nikakve veze s trenutnom situacijom u BiH, a još manje s našim odnosom spram Milorada Dodika i Nikole Špirića – kaže Klimt Eastwood Jr., general-bojnik američkih zračnih snaga i najviše rangirani Amerikanac u okviru NATO postrojbi. – I s ostalim informacijama neki od vaših medija manipuliraju, a vrlo malo toga što napišu je istina. Tačno je da će tokom vježbe biti korišteni američki, francuski, njemački i britanski avioni, ali piloti su isključivo domaće, tj. regionalne proizvodnje: Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci i Albanci. Mi smo tu vrlo pažljivi i uvijek držimo do balansa.

Tokom vježbe avioni neće koristiti prave, nego paintball avio-bombe. Umjesto eksploziva, radi se o punjenjima boje, koja će biti izručena na samo nekoliko objekata u najvećem gradu Republike Srpske. Ti objekti su, kako iz NATO štaba na vrijeme poručuju, sljedeći: zgrada MUP-a RS, zgrade Vlade i Narodne skupštine RS, zgrada RTRS-a, jedno neidentificirano imanje u Laktašima, te banjalučki restoran društvene ishrane Agape. Vlasnici ili domari ovih objekata dužni su 48 sati prije početka vježbe na njihovim krovnim površinama iscrtati iz aviona uočljive križeve crvene boje. Na svim ostalim banjalučkim zgradama također moraju biti ucrtani križevi, ali bijele boje, kako bi se striktno razlikovali od meta.

Građani se još jednom mole da ne podliježu panici niti glasinama, ali ih se istovremeno upozorava da navedenih dana krajem rujna ne nose nikakvu odjeću ili obuću crvene boje. Također se mole vlasnici crvenih vozila, bicikala i motora da ih privremeno uklone s ulica.

Nakon Banje Luke, NATO raspored predviđa vježbe i u Sarajevu i Mostaru. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine umjesto crvene, tokom akcije „Hajr-napadi 2019“ birane mete morat će se označiti zelenom bojom, a to su prije svega neke stranačke zgrade (SDA, Narod i pravda, SDP), te nekoliko viđenijih kuća za odmor i razonodu u obližnjem vikend-naselju Poljine. Također, Sarajlije se mole da cijeli mjesec oktobar ne nose ništa zeleno. Na pitanje zašto cijeli mjesec, general-bojnik kaže da će napad na Sarajevo biti iznenadan i efikasan.

Izgleda da najlakši posao NATO pakt očekuje u Mostaru. Tamo su predviđeni napadi na samo tri objekta (zgrada MUP-a HNK, HDZ-a i jedna za sada neimenovana vila u naselju Ilići, kraj lokalne, ispravljene rječice). Na insistiranje agencijskih novinara da ipak oda lokalitet raskošne vile, bojnik je zagonetno odgovorio: „Čut će se! Itekako će se čuti!“ Vlasnici imenovanih objekata mole se da prvog siječnja 2020. uredno obilježe pomenute krovove crveno-bijelim kockicama. Mostarska vježba očekivano je imenovana kao „Napad na europske vrijednosti 2020“.

Iz NATO-a još jednom poručuju svim stanovnicima targetiranih bh. gradova da je riječ o vježbama, a ne o napadima, da nema razloga za paniku te da će umjesto eksplozivom, većina kasetnih bombi biti punjena drečavom paintball materijom. Ipak, napominje general-bojnik Eastwood Jr. agenciji Fake & Spin, nemoj da bi se ko zajebavao i pokazivao srednji prst ili „šipak“ američkim avionima.

        (Ovaj tekst je preventivno-satiričnog karaktera. Nemojte poslije reći da niste na vrijeme bili upozoreni!)

About The Author