FTV I BHT1: Kongres SDA – smrtno ozbiljni i dosadni

FTV je Kongres SDA tretirala kao historijski događaj pred kojim su uglavnom stajali mirno i ozbiljno, dok je BHT1 svemu posvetila nešto manje pažnje, bivajući jednako ozbiljna i zvanična

FTV I BHT1: Kongres SDA – smrtno ozbiljni i dosadni
Foto: Bljesak.info

FTV: Povratak dnevne politike

  1. – 16. septembar 2019.

BRISELSKA RAZGLEDNICA: Nominovani evropski komesar za proširenje je László Trócsányi, a on se najviše pominje kao čovjek blizak kontroverznom mađarskom premijeru Viktoru Orbánu. FTV je na početku sedmice u pripremi urednice Azre Pašukan više vremena posvetila briselskim prilikama, sastavu nove Evropske komisije, te mogućim reperkusijama po našu zemlju. Bio je to hvale vrijedan urednički potez, ali bi javne televizije trebale češće donositi briselske izvještaje. Gledatelji moraju znati politička kretanja i dešavanja u Evropskoj uniji kako bi bolje shvatili i položaj naše zemlje, a tu je uloga javnih medija veoma bitna.

SVE ŠTO JE SDA HTJELA DA ZNATE O NJIHOVOM KONGRESU? Uvijek smo isticali da FTV zna donijeti politički prilog, ali zavisi i od toga šta je tema priloga. Kad god se do sada radilo o izvještajima sa stranačkih skupova, naročito ako je u pitanju SDA, izostalo bi kritičko sagledavanje. A to nije ništa drugo do pogled neutralnog promatrača, jer biti neutralan u odnosu na politička gibanja znači primijetiti ono što bi političke stranke da sakriju. Urednica Jadranka Milošević je sedmi Kongres SDA propratila je ocjenama kao što su „snažne poruke o EU članstvu“ i „najveći kongres u historiji SDA“. U prvom planu je bio izbor Bakira Izetbegovića za novog starog predsjednika, ali i programska deklaracija za koju je navedeno da je izazvala i brojne reakcije. U nastavku smo mogli čuti i neke od reakcija političkih protivnika. Šta je to upadljivo izostalo? Hrabri pogled na ono što bi stranke rado prikrile, kao što su npr. zaključci da je unutarstranački demokratski kapacitet nikad slabiji. Portal Klix je u svom osvrtu bio dosta slobodniji sumirajući odjeke iza kulisa, dok je Ozren Kebo na našem portalu pisao o stvarnoj naravi građanske koncepcije kao nove paradigme o kojoj govori Izetbegović. Na društvenim pak mrežama lider SDA je ismijan jer je govorio o „povoljnijem genderu“, šta god to značilo, otkrivajući tako koliko su mu strani i mrski termini iz građanskog domena. Televizijski prikaz FTV-a kongres je samo obojio u historijski stranački skup u kojem ne postoji ništa neobično. Ili ništa što treba ispratiti različitim ocjenama, sve do onih kritičnih.

OCJENA: 3

BHT1: Ekonomski prilozi kao novina

  1. – 16. septembar 2019.

MANJA MINUTAŽA, VIŠE KORISNIH INFORMACIJA: BHT1 je znatno manje vremena posvetio Kongresu SDA, ali smo u njihovom izvještaju mogli saznati više o novoj programskoj opredijeljenosti, i šta ona sve podrazumijeva. Spomenuti su reforma policije i uspostavljanje državnog Vrhovnog suda. Kao na FTV-u, i ovdje su prenijete reakcije opozicije i koalicionih partnera. Sam razgovor s Bakirom Izetbegovićem bio je prozaičan i nije bio vrijedan gledanja.

KAKO POSLUJU JAVNA PREDUZEĆA: Kako je u subotnjem izdanju posvećeno znatno manje vremena dnevnoj politici, u prvi plan je izbio drugi sadržaj. Urednica Melisa Teletović konačno prostor daje u vidu cjelovitih priloga ekonomskim vijestima, baveći se poslovanjem javnih preduzeća. Kakva je uloga nadzornih odbora i da li su to stranačka tijela koja nemaju drugu svrhu do podjele naknade zasluženim stranačkim suborcima? Kakve su procjene MMF-a? Koliko iznose dugovanja javnih preduzeća i šta dominira u strukturi duga? Sve je to bilo sažeto u prilogu koji je mogao trajati i duže jer se tu itekako ima šta reći. Još više raduje to što je urednica na prilog nadovezala priču o poslovanju telekomunikacionih operatera koji su dugo važili za uspješna javna preduzeća, a sada već nekoliko godina unazad bilježe pad dobiti.

ODJECI SDA KONVENCIJE: Dva dana poslije skupa SDA, urednik Dejan Petrović prebirao je po reakcijama s namjerom da se odgonetne programska orijentacija jedne od vodećih političkih stranaka. Osim trezvenog podsjetnika analitičarke Tanje Topić da su stranački proglasi skup lijepih želja, ostali komentatori su sve posmatrali iz ugla odmjeravanja je li posrijedi (anti)dejtonska retorika i ima li elemenata nacionalne ugroženosti.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Predah od dnevne politike je iza nas, a smiješi nam se vrela jesen s dosadnom TV pripremom. FTV je Kongres SDA ispratila kao historijski događaj pred kojim su uglavnom stajali mirno i ozbiljno, dok je BHT1 svemu posvetila nešto manje pažnje bivajući jednako ozbiljna i zvanična. Nova retorika Bakira Izetbegovića zvuči prevaziđeno i neubjedljivo, a stranka je i dalje udaljena od izgleda moderne desnice. Na društvenim mrežama, portalima i kod mnogih komentatora programska deklaracija SDA je ispraćena s ironijom jer se o genderu govorilo kao o kili mesa. Još manje uvjerljivo su zvučale konstatacije o mladima i nebošnjacima kao novoj snazi stranke. Sve je to ostalo u pozadini onoga što su ispratile javne televizije koje su do kraja bile mrtve ozbiljne, pa su i prenijete reakcije tretirale poruke iz SDA kao relevantne i kretale su se uglavnom u sagledavanju stvari iz etno-nacionalnih uglova. U pripremi priloga o Kongresu SDA i proklamaciji nove programske orijentacije nedostajali su humor ili novinarska sloboda da se ne bude ozbiljan. Hrvatski RTL tu može urednicima poslužiti kao primjer jer njihovi su prilozi o političkim akterima razigrani, vrckavi, kratki… Puni dosjetki, poruge i nagađanja. Zapravo, urednici ne moraju ići kod susjeda. Dovoljno je da pročitaju članak Dalia Sijaha, koji se dnevnom politikom i njenim akterom poigrao u Istinomjeru primijetivši kako lider SDA obožava metaforu o vožnji automobilom kada  objašnjava izazove sa kojima se suočava. Nažalost, javne televizije su daleko od humora, ironije i svih drugih alata ozbiljnog novinarstva.

About The Author

Izdvojeno
Uslovi u kojima žive djeca s mentalnim invaliditetom u domu u Pazariću danima su bili prva vijest u Dnevniku 2 na obje televizije. Urednici naša dva javna medija prepoznali su da svojim pokrivanjem ove vijesti mogu doprinijeti podizanju svijesti i promjeni katastrofalnih životnih uslova onih kojima je pomoć najpotrebnija.
Plus sedmice

BHT1
Prilog Amira Džidića i Zane Džubur o obrazovanju u Finskoj. Naša TV publika rijetko kada ima priliku gledati reportaže iz inostranstva u Dnevniku 2, iako je to odličan način da se uporedimo s drugim i uspješnijim zemljama.
FTV
Bogatiji prilog iz Bruxellesa u kojem smo mogli više saznati o novom sastavu Evropske komisije.

Minus sedmice

BHT1
BHT1 je gotovo jednako slabo pokrila konvenciju SDA. Bilo je tu nešto više informacija, ali sve zajedno je izgledalo tromo i dosadno.
FTV
Kongres SDA je propraćen kao historijski događaj. Gdje su nestale medijske slobode ili sloboda novinara da oštrije prate stranačke događaje? Sa dozom zdravog humora, cinizma ili poslovično poželjne skepse.