Postupanje policije prema novinaru Indexa izazvalo oštre osude novinarskih udruženja

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je da se policijsko postupanje prema Duhačeku ne može tumačiti nikako drugačije nego kao zastrašivanje

Postupanje policije prema novinaru Indexa izazvalo oštre osude novinarskih udruženja
Foto: Poskok.info

Novinara hrvatskog portala Index.hr Gordana Duhačeka policija je jučer uhapsila na zagrebačkom aerodromu “Franjo Tuđman”, a sve zbog, kako kaže Duhaček, dvije objave na njegovom Twitter profilu, jedne objavljene u ljeto prošle godine i druge, prije nekoliko sedmica.

Duhaček je u subotu, 14. septembra, pri ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine bio obaviješten o tome da ga traži policija te je on dan poslije, u nedjelju, otišao u policijsku stanicu u Heinzlovoj da bi se s njima dogovorio oko detalja. Jučer je trebao putovati službeno van Hrvatske, zbog čega se policiji javio u nedjelju.

Međutim, policajci su ga jučer ujutro dočekali na aerodromu u Zagrebu i priveli te odveli u Prekršajni sud. Razlog hapšenja je, kako je rekao novinar Indexa, bilo to što je prošle godine na Twitteru napisao akronim ACAB (“All cops are bastards” tj. “Svi murjaci su gadovi”) te jer je iz šale satirički objavio verziju “Vile Velebita” koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran.

Duhaček je na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu proglašen krivim te je zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog twita u kojem je napisao skraćenicu ACAB , kažnjen novčanom kaznom od 754 kune (oko 200 KM), dok za “pjesmicu” o Velebitu još uvijek čeka presudu.

U međuvremenu, Duhaček je pušten, a ispred suda se obratio medijima.

– Terete me za jedan twit na kojem sam, komentirajući napad policajaca na radnike fast fooda u Zadru, napisao ACAB. To je bio razlog da me optuže. Kad su već donijeli odluku da će me optužiti, nakon toga me pita policajac želim li reći nešto u svoju obranu – rekao je Duhaček.

Novinara Indexa osudio je sudac Krešimir Ožanić, za kojeg Duhaček tvrdi da mu je, dok je bio u ćeliji, tokom razgovora kazao da ga nije briga za opravdanja da se radi o slobodi govora te da se “možda u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može”.

Iako je policija u saopćenju napisala kako se Duhaček nije odazvao pozivu te da je zbog toga priveden, što je ponovio i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, Duhaček tvrdi da to nije istina.

– Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. U nedjelju sam bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Policajac u Heinzelovoj rekao mi je da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim – pojasnio je Duhaček.

Postupanje policije prema novinaru portala Index.hr izazvalo je oštre kritike i osude Hrvatskog novinarskog društva (HND) budući da je Duhaček, kako su istakli, priveden kao okorjeli kriminalac na zagrebačkoj aerodromu zbog dvije satirične objave na svom Twitter profilu.

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je da je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana te da se ne može tumačiti nikako drugačije nego kao zastrašivanje.

Hrvatski novinar dobio je i podršku kolega iz Bosne i Hercegovine koji su potpisali peticiju nakon njegovog hapšenja. Peticiju podrške Gordanu Duhačeku potpisalo je više od 20 novinara iz medijskih kuća širom BiH.

About The Author