Odlazak Ruperta Murdocha

Ostaje mrlja koja se ne može izbrisati

Odlazak Ruperta Murdocha

Rupert Murdoch, moćni desničarski medijski mogul koji je izgradio i nadgledao jedno od najuticajnijih svjetskih novinskih carstava, odstupio je s mjesta predsjednika kompanija Fox Corporation i News Corporation.

– Cijelog svog profesionalnog života svakodnevno sam se bavio vijestima i idejama i to se neće promijeniti. Ali pravo je vrijeme da preuzmem druge uloge, znajući da imamo talentirane timove – napisao je Murdoch (92) u dopisu zaposlenicima.

Kao čelnik Foxa i News Corporationa, koji izdaje uticajne novine kao što su The Wall Street Journal i New York Post, Murdoch je desetljećima imao znatan uticaj u Republikanskoj stranci.

Njegov odlazak u penziju dolazi u ključnom trenutku u medijskoj industriji jer se divovi zabave suočavaju sa sveobuhvatnom transformacijom tradicionalnog televizijskog i filmskog poslovanja, a potrošači ubrzano gravitiraju uslugama streaminga.

Murdochova odluka da odstupi s mjesta predsjednika uprave također će izazvati šok u političkom svijetu u trenutku kada se predsjednička utrka za 2024. godinu zahuktava. Fox News i dalje je u parnici koja proizlazi iz toga što je ta mreža davala izborne laži bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon izbora 2020. godine.

Preuzimajući njegovo mjesto, Murdochov najstariji sin, Lachlan koji već radi kao izvršni direktor Fox Corporation, postat će jedini predsjednik obje kompanije.

Murdoch je Lachlana opisao kao “strastvenog, principijelnog vođu”. Nije jasno hoće li se Foxov smjer promijeniti pod Lachlanom, ali Rupert je signalizirao da će Lachlan zadržati desničarski uređivački smjer po kojem su njegove medijske kompanije poznate.

Rupert Murdoch iza sebe će ostaviti mrlju koja se ne može izbrisati i daleko će nadživjeti vrijeme koje je proveo na tronu njegovog globalnog medijskog carstva, piše CNN.

Putem „koktela“ pogrešnih vijesti i dezinformacija, teorija zavjere i otvorene propagande, Murdoch je profitirao na strahu i podjelama s malo obzira na iskrivljavanje javnog diskursa i ugrožavanje demokratije.

U pismu zaposlenicima u kojem je najavio svoj odlazak, Murdoch se pokušao prikazati kao gladijator koji je vodio “bitku za slobodu govora i, konačno, slobodu misli”.

Izvor: CNN

About The Author