Indijske vlasti pretresle urede BBC-ja nakon emitiranja dokumentarca o Modiju

Prošlog mjeseca policija je privela studente Univerziteta u Delhiju koji su pokušali gledati zabranjeni dokumentarac u kampusu

Indijske vlasti pretresle urede BBC-ja nakon emitiranja dokumentarca o Modiju

Indijske porezne vlasti pretresle su urede BBC-ja u New Delhiju i Mumbaiju nakon što je zemlja zabranila dokumentarni film britanske televizije koji je kritizirao navodnu ulogu premijera Narendre Modija u smrtonosnim neredima prije više od 20 godina.

Racije su uslijedile nakon što je indijska vlada rekla da je upotrijebila “vanredne ovlasti” kako bi blokirala emitiranje dokumentarca u zemlji, dodajući da su i YouTube i Twitter postupili u skladu s naredbom.

Taj je potez polarizirao reakciju u najvećoj svjetskoj demokratiji. Kritičari su to osudili kao napad na slobodu medija, dok su se Modijeve pristaše okupile u njegovu odbranu.

Glasnogovornik BBC-ja rekao je za CNN da organizacija “u potpunosti sarađuje” s vlastima. “Nadamo se da ćemo ovu situaciju riješiti što je prije moguće”, rekao je glasnogovornik.

Dvodijelni dokumentarac “Indija: Modi pitanje” kritizirao je tadašnjeg glavnog ministra zapadne države Gujarat 2002. godine kada su izbili nemiri između većinskih hindusa u državi i manjinskih muslimana. Emitiran je u Velikoj Britaniji u januaru.

Više od 1.000 ljudi, većinom Muslimana, ubijeno je u nasilju, a još najmanje 220 je nestalo, prema vladinim podacima. Više od 600 djece ostalo je siročad, pokazali su službeni podaci.

Modi i njegova vladajuća stranka Bharatiya Janata došli su na vlast u Indiji 2014. godine, tokom hinduističkog nacionalizma u zemlji od 1,3 milijarde stanovnika, u kojoj gotovo 80 posto stanovništva slijedi vjeru.

BBC je rekao da Jack Straw, koji je bio britanski ministar vanjskih poslova 2002. godine i pojavljuje se u dokumentarcu, tvrdi da je Modi “igrao proaktivnu ulogu u povlačenju policije i prešutnom ohrabrivanju hinduističkih ekstremista”.

Modi je odbacio optužbe da nije uspio zaustaviti nasilje. Poseban istražni tim koji je imenovao indijski Vrhovni sud 2012. godine nije pronašao dokaze koji bi sugerirali da je on kriv.

Ali nemiri su i dalje jedno od najmračnijih poglavlja u historiji Indije nakon sticanja nezavisnosti, a neke žrtve još uvijek čekaju pravdu.

Prošlog mjeseca policija je privela neke studente Univerziteta u Delhiju koji su pokušali gledati zabranjeni film u kampusu, što je izazvalo zabrinutost da su slobode ugušene pod Modijevom vladom.

Govoreći na pres-konferenciji u utorak, glasnogovornik BJP-a Gaurav Bhatia rekao je da kompanije, uključujući medijske agencije, moraju “slijediti i poštivati indijski zakon”.

– Bilo ko, bilo koja agencija, bilo da je povezana s medijima, kompanija, ako rade u Indiji, moraju slijediti i poštivati indijski zakon. Ako slijede zakon, zašto bi se onda brinuli – rekao je.

Indija je bila zemlja koja “daje priliku svakoj organizaciji” sve dok su “spremne pridržavati se” ustava zemlje, dodao je Bhatia, ali racije su izazvale strah od cenzure u Indiji.

U izjavi od utorka, Udruženje urednika Indije reklo je da je “duboko zabrinuto” razvojem događaja jer su racije nastavak trenda korištenja vladinih agencija za zastrašivanje i uznemiravanje medijskih organizacija koje su kritične prema vladinoj politici ili vladajućem establišmentu.

Navedeni su i primjeri sličnih pretraga provedenih u uredima raznih lokalnih medija koji objavljuju na engleskom jeziku, uključujući NewsClick i Newslaundry, kao i medijskih organizacija koje objavljuju na hindskom jeziku, uključujući Dainika Bhaskara i Bharata Samachara.

Izvor: CNN

About The Author