Evropski sud za ljudska prava: Zviždaču oduzeto pravo na slobodu izražavanja

Halet je dobio uvjetnu i novčanu kaznu od 1.000 eura jer je objavio dokumente koji su pokazali kako su korporacije osigurale poslove iz Luksemburga i smanjile porezne račune

Evropski sud za ljudska prava: Zviždaču oduzeto pravo na slobodu izražavanja

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist bivšeg zaposlenika računovodstvene kompanije PwC, navodeći da je njegova osuda iz 2016. godine izrečena zbog curenja podataka o poreznim poslovima Luksemburga s velikim korporacijama, prekršila njegovo pravo na slobodu izražavanja.

Slučaj se odnosio na povjerljive podatke korištene u visokoprofilnim otkrićima “LuxLeaksa” od strane Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara u novembru 2014. godine.

Raphael Halet, francuski državljanin, dobio je uvjetnu kaznu od devet mjeseci i novčanu kaznu od 1.000 eura u junu 2016. godine jer je objavio dokumente koji su pokazali kako su velike korporacije osigurale poslove iz Luksemburga i smanjile svoje porezne račune.

Luksemburški suci u to su vrijeme presudili da je otkrivanje dokumenata PwC-u prouzročilo štetu koja je nadmašila opći interes. Haletova žalba odbačena je 2018. godine.

U svojoj presudi, Evropski sud je rekao da je krivična presuda Haletu imala “zastrašujući učinak” na njegovu slobodu izražavanja i slobodu bilo kojeg drugog zviždača.

– Sud je zaključio da miješanje u njegovo pravo na slobodu izražavanja, posebno njegovu slobodu da daje informacije, nije bilo ‘nužno u demokratskom društvu’ – stoji u presudi u kojoj se dodaje da Luksemburg treba Haletu platiti 55.000 eura odštete i pravnih troškova.

Izvor: Reuters

About The Author