CIN OBJAVIO VODIČ ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) BiH objavio je vodič za novinare i istraživačko novinarsto. Vodič je svojevrstan dokument koji prikazuje iskustva CINovih novinara te poziva i ohrabruje ostale novinare da krenu istim koracima. Prema riječima autora vodiča “Istraživačko novinarstvo se najčešće bavi kompleksnim temama koje zadiru u: privatne biznise, poslovne odnose velikih kompanija, bankarstvo, kupoprodaju […]

CIN OBJAVIO VODIČ ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) BiH objavio je vodič za novinare i istraživačko novinarsto. Vodič je svojevrstan dokument koji prikazuje iskustva CINovih novinara te poziva i ohrabruje ostale novinare da krenu istim koracima.

Prema riječima autora vodiča “Istraživačko novinarstvo se najčešće bavi kompleksnim temama koje zadiru u: privatne biznise, poslovne odnose velikih kompanija, bankarstvo, kupoprodaju nekretnina i druge imovine pa je posao istraživačkog novinara rijetko kada jednostavan i lagan. Da bi ih otkrili, istraživački novinari moraju vladati znanjem i vještinama koje novinarima inače nisu prijeko potrebne. Moraju razumjeti i znati analizirati javne dokumente, pratiti tok novca i u gomili podataka pronaći one koji su važni za dokazivanje korupcije i kriminala.”

Kompletan vodič možete pročitati na linku.

About The Author