Maroko protjerao dva francuska novinara

Marokanske vlasti navode da slučaj nije politički motiviran jer novinari nisu tražili akreditacije nego su u zemlju ušli turistički

Maroko protjerao dva francuska novinara
Foto: matt-c-xDtiCFu_Z3s-unsplash

Francuzi novinar Quentin Müller i slobodna fotoreporterka Thérèse Di Campo koji rade za sedmičnjak Marianne protjerani su iz Maroka. Kako su naveli 10 policajaca u civilu silom ih odvelo iz njihove hotelske sobe u Casablanci i ukrcalo na prvi let za Pariz.

I Müller i Stéphane Aubouard, urednik Marianne, rekli su da su protjerivanja bila politički motivirana kao odgovor na kritičko izvještavanje.

Maroko je odbacio optužbe i rekao da je sve urađeno po proceduri, a ne politički motivirano. Međutim, medijski aktivisti to su nazvali posljednjom akcijom marokanskih vlasti protiv novinara.

U objavi na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, Müller je njihova protjerivanja povezao sa širim zabrinutostima zbog odmazde protiv novinara u Maroku.

– Nasilno smo protjerani iz zemlje bez ikakvog objašnjenja. To govori o represivnoj atmosferi u Maroku – rekao je, napominjući da su on i Di Campo putovali u zemlju kako bi nastavili s kritičkim izvještavanjem o vladavini kralja Mohammeda VI., temi koja se smatra tabuom u Maroku.

U sljedećem komentaru, Aubouard je rekao da su njih dvoje otišli u Maroko nakon razornog potresa koji je ubio gotovo 3.000 ljudi. Dodao je da protjerivanja potvrđuju poteškoće koje strani i domaći novinari imaju radeći u toj zemlji.

Maroko je posljednjih godina izazvao određene međunarodne osude zbog onoga što mnogi vide kao napore da naruši slobodu medija. Najmanje tri marokanska novinara koji su kritički izvještavali o postupcima Vlade su u zatvoru i osuđeni su za prekršaje koji nisu povezani s novinarstvom.

I Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i Reporteri bez granica (RSF) osudili su protjerivanja nazivajući ih “brutalnim i nedopustivim napadima na slobodu medija”.

Glasnogovornik marokanske vlade Mustapha Baitas rekao je da su protjerivanja stvar procedure, a ne politike. Rekao je da niti jedan novinar nije tražio akreditaciju, koju su novinari dužni zatražiti prema marokanskom zakonu.

Baitas je rekao da su Müller i Di Campo ušli u zemlju kao turisti. “Niti su zatražili akreditaciju niti su izjavili da se namjeravaju baviti novinarskim aktivnostima”, rekao je novinarima na pres-konferenciji u Rabatu.

Ranije se marokanski Nacionalni odbor za medije službeno žalio francuskom Vijeću za novinarsku etiku protiv satiričnog dnevnika Charlie Hebdo i dnevnika Libération, navodeći da je njihovo izvještavanje prekršilo etičke norme te da su širili lažne vijesti napadajući Vladu Maroka zbog njihovog odgovora na zemljotres.

Nakon potresa, Francuska nije bila među četiri zemlje koje je Maroko odabrao za pomoć. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u videu na društvenim mrežama kasnije je apelirao na prekid kontroverzi koje “dijele i kompliciraju” stvari u “tako tragičnom trenutku”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine upozorilo je da bi prelijevanje loše koordinirane pomoći “bilo kontraproduktivno” i najavilo da planira prihvatiti pomoć kasnije.

Izvor: AP

About The Author