Dva palestinska fotoreportera ubijena u Gazi

Izraelski zračni napadi potpuno su ili djelomično uništili sjedišta nekoliko medijskih kuća, uključujući redakciju novina Al-Ayyam, radio studio Gaza FM i sjedište novinske agencije Shehab

Dva palestinska fotoreportera ubijena u Gazi

Palestinski fotoreporteri Mohammad Al-Salhi, koji je radio za novinsku agenciju Fourth Authority i Ibrahim Lafi iz novinske agencije Ain Media, ubijeni su dok su izvještavali o borbama u Pojasu Gaze tokom vojnih operacija u tom području.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) podsjetila je novinare na terenu da poduzmu mjere opreza, nose profesionalnu zaštitnu opremu i ne putuju bez da im njihovi mediji osiguraju zaštitnu opremu potrebnu za praćenje događaja jer nijedna priča nije vrijedna života novinara.

Mohammad Al-Salhi ubijen je 7. oktobra dok je izvještavao o sukobima na granici istočno od palestinskog izbjegličkog kampa Al-Bureij, koji se nalazi u središnjem pojasu Gaze, javila je državna novinska agencija WAFA.

Istog dana mediji su izvijestili da je fotoreporter Ibrahim Lafi ubijen dok je izvještavao u blizini kontrolne tačke Beit Hanoun, u blizini linije razdvajanja s Izraelom, na sjeveru Pojasa Gaze.

U ranim jutarnjim satima 7. oktobra Hamas je izveo napad bez presedana u južnom Izraelu. Izrael je uzvratio zračnim napadima na opkoljeni pojas Gaze i službeno objavio rat Hamasu. Od tada je nekoliko palestinskih novinara ozlijeđeno, a drugi se vode kao nestali.

Sindikat palestinskih novinara (PJS) upozorio je da je 7. oktobra izgubljen kontakt s lokalnim novinarom Nidalom Al-Wahidijem s TV stanice Al-Najah i fotografom Haithamom Abdelom Wahedom iz agencije Ain Media. Oni su pokrivali borbe u blizini linije razdvajanje s Izraelom. Sljedeći dan je Al-Wahidijeva porodica obavijestila je medije da je novinara uhapsila izraelska vojska.

Istog dana u južnom Pojasu Gaze, dopisnik TV kanala Al-Ghad Ibrahim Qanan povrijeđen je u nogu od izrealskog projektila koji je gađao bolnicu Nasser u gradu Khan Yunis. U sličnom incidentu, PJS je izvijestio da je novinar Salah Abu Salah ranjen šrapnelom projektila u gradu Abasan.

Izraelsko granatiranje u gradu Gazi ozlijedilo je novinara Saleha Al-Masryja i njegovu suprugu, a uništilo je i kuće direktora radija Zaman Ramija Al-Sharafija i novinara Basila Khaira Al-Dina koji radi za TV stanicu Al-Quds Today, piše PJS.

Tokom vikenda, izraelski zračni napadi potpuno su ili djelomično uništili sjedišta nekoliko medijskih kuća, uključujući redakciju novina Al-Ayyam, radio studio Gaza FM koji se nalazi u Palestinskom tornju i sjedište novinske agencije Shehab, među ostalima. Uredi palestinske novinske agencije Ma’an teško su oštećeni zbog rušenja tornja Al-Watan.

IFJ je pozvao sve borce u sukobu da učine sve kako bi zaštitili novinare i medijske profesionalce. U cijelom svijetu postoji interes za ovaj sukob, ali ljudi će moći razumjeti šta se zapravo događa samo ako se novinarima dopusti da rade svoj posao, naveli su u saopćenju.

Izvor: IFJ

About The Author