Marku Čoliću povećana kazna za pokušaj ubistva novinara Kovačevića

Kovačević je i nakon prve presude ocijenio da je pravda koliko-toliko zadovoljena, ali da i dalje nije pronađen nalogodavac

Marku Čoliću povećana kazna za pokušaj ubistva novinara Kovačevića
Foto: Faktor.ba

Vrhovni sud Republike Srpske povećao je zatvorsku kaznu Marku Čoliću (33) na pet godina zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

– Prigovori branioca su odbačeni, a usvojene su žalbe okružnog tužioca, te je Čoliću povećana kazna na pet godina zatvora – kazala je glasnogovornica Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

Ranije je Republičko javno tužilaštvo zatražilo dužu zatvorsku kaznu za Čolića od one na koju ga je osudio Okružni sud u ovom gradu, a koji mu je u julu prošle godine izrekao četiri godine robije.

Tužilaštvo je bilo zadovoljno u dijelu koji se odnosi na činjenično stanje iz presude i kvalifikaciju krivičnog djela, ali su istakli da je Čolic ranije osuđen na kaznu koja je ispod posebnog minimuma.

Tužilac Branko Mitrović predložio je Vrhovnom sudu RS da se preinači prvostepena presuda i optuženom izrekne duža kazna od one koja mu je izrečena u prvostepenom postupku, što je Vrhovni sud RS sada i prihvatio.

Na prvostepenu presudu žalila se i odbrana, a branilac banjalučkog boksera Gordan Jovišević kazao je da bi pravda bila zadovoljena ukoliko bi on bio oslobođen optužbi ili ako bi mu se ponovo sudilo.

Također je naglasio da je Čolić već na prijevremenom izdržavanju zatvorske kazne jer pritvor više nije mogao da izdrži. Smatrao je da nije dokazana krivica ovog banjalučkog boksera.

Ove prigovore branioca Vrhovni sud RS je odbacio, a usvojene su samo žalbe okružnog tužioca.

Prema presudi, Čolić i Nedeljko Dukić (28) iz Kneževa 26. augusta 2018. godine oko 20.40 pretukli su Kovačevića. Za Dukićem je bila raspisana međunarodna potjernica, a on se nedavno predao.

Kovačević je i nakon prve presude ocijenio da je pravda koliko-toliko zadovoljena, ali da i dalje nije pronađen nalogodavac.

– Neosporna je činjenica da sada već osuđeni Čolić nije imao nikakav lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom, već da se iza naredbe krije neko drugi. Ko se krije, ja se nadam da će to pokazati naredna istraga, ali u neku ruku i sumnjam da će se ići ka tome – kazao je tada Kovačević.

Izvor: Nezavisne novine

About The Author