Afera „Asim“ kroz pitanja novinara

Šta su sve urednici, voditelji i novinari pitali aktere afere i njihove oponente?

Afera „Asim“ kroz pitanja novinara
Foto: Nap.ba

AL JAZEERA BALKANS: „Kontekst“, 5. mart

KRIVIČNA ODGOVORNOST: Mišljenja o aferi „Asim“ (urednik Emil Sućeska) zatražena su od tri različita i međusobno nezavisna izvora: Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Zastupničkom Domu BiH, Senada Šepića, osnivača Nezavisnog bloka i bivšeg potpredsjednika SDA, te od Vlade Adamovića, advokata i bivšeg sudije Vrhovnog suda BiH. Ovakvim izborom gostiju – političkih oponenata i stručnjaka, gledaoci su mogli u manje od pola sata čuti ključne stavove predstavnika stranke koju potresa ova afera, zatim predstavnika opozicije i jednog od najoštrijih kritičara kadrovske politike SDA, te advokata koji je govorio o pravnim konsekvencama po aktere afere. Izbor Mehmedovića kao predstavnika SDA u emisiji nije slučajan. On je među prvima u stranci zatražio sankcionisanje osoba involviranih u aferu. Voditeljica Marina Riđić pitala ga je je li iznenađen ovim snimkom, te kakve sankcije očekuje. Posmatrajući ovu aferu u kontekstu ukupnog stranačkog života u BiH, propitana je i korumpiranost političkih stranaka uopće, njene posljedice po građane, ali i spremnost lidera stranke da mijenjaju ustaljene prakse. Odgovarajući na pravna pitanja, Adamović je pojasnio zašto se u ovom slučaju ne može govoriti o trgovini utjecajem, ali zašto ima osnova za drugo krivično djelo, te iz kojeg razloga se ovaj snimak može koristiti na sudu kao dokazni materijal.

 N1: „Dan uživo“, 6. mart 

DVA KLANA: Pitanja koja je Semiru Efendiću, načelniku općine Novi Grad, postavila Emela Burdžović bila su konkretna. I nezgodna. Postoje li unutar SDA dva klana? Šta ste željeli pokazati javnosti ovim snimkom? Zašto se žalite na nepravilnosti tek nakon što su izbori završeni? Hoće li sa Asimom Sarajlićem otići problemi kadrovske politike? Sarajlić je već ranije optužen za trgovinu utjecajem, pa je pitanje za Efendića o tome je li mu to dosad smetalo, na mjestu. Je li on mogao samostalno funkcionisati bez Bakira Izetbegovića? Negirate da postoje dva klana u SDA i da vi pripadate klanu Čampara, Zvizdić, Ćesir?

POLITIČKI DUGOVI I OSVETE: Postavljeno je i ključno pitanje – zašto je tako važno biti predsjednik Kantonalnog odbora? Uslijedilo je i potpitanje – gdje radi Vaša porodica? Voditeljica je provjerila, a gost potvrdio, tačnost podataka o tome da je Efendićev brat zaposlenik MUP-a FBiH, supruga zaposlenica Ministarstva prostornog uređenja FBiH, a sestra zaposlenica Elektroprivrede BiH. U kontekstu propitivanja političkog utjecaja na institucije, upitan je i o nepokretanju sudskog postupka o saobraćajnoj nesreći iz 2018. u kojoj je Efendić učestvovao kao vozač, a jedan pješak poginuo. Nakon propitivanja političkih dugova i tereta, Efendić je upitan plaši li se osvete. Kakva je Vaša sudbina u stranci? Biste li ostali u SDA da Sarajlić nije dobio ostavku?

N1: „Dan uživo“, 9. mart 

NOVINARSKA SKEPSA: I Zvonko Komšić je prema svom gostu, potpredsjedniku SDA Safetu Softiću, bio skeptičan. Takav odnos novinara se i očekuje u razgovoru s političkim liderima. Razgovarajući o slabljenju kredibiliteta SDA zbog afere „Asim“, Komšić konstatuje kako će to pokazati lokalni izbori „ako ne bude bugarskih vozova“. Tvrdite da nije bilo nepravilnosti na unutarstranačkim izborima? Postoje li dva klana u SDA? Na sličnom fonu bio je i ostatak razgovora.

FACE TV: „Centralni dnevnik“, 6. mart

INTERNI KRITIČAR: Za sagovornika o istoj aferi, Senad Hadžifejzović izabrao je Aljošu Čamparu, člana Predsjedništva SDA. Novinar je na početku podsjetio na čak četiri funkcije koje Čampara istovremeno obavlja. Za razumijevanje unutarstranačkih previranja u vezi s aferom, bilo bi korisno da je na početku emisije spomenuto i to da je Čampara nakon objavljivanja snimka zatražio smjenu Asima Sarajlića, te da se usprotivio imenovanju dva predložena ministra SDA u Vladi KS – Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića. Dok je govorio o tome kako u žalbi Semira Efendića postoje ozbiljni argumenti koje u stranci treba razmotriti, Hadžifejzović je pitao zašto ne spominje sve argumente sa snimka. Mislio je na izjavu Sarajlića o tome da je i Bakir Izetbegović upućen u sve.

JE LI VAS STRAH? Budući da je Čampara kritikovao kadrovsku politiku SDA, Hadžifejzović je potencirao moguće posljedice po njega, ali i po samu stranku. Kako to da stranka ne da funkcije ljudima koji dobijaju najviše glasova građana? Šta ako SDA propadne na lokalnim izborima? Šta ako Vas izbace iz stranke? Mislite li da će smjenom Sarajlića njegov utjecaj nestati? Znate koliko je ta stranka opasna? Je li vas strah? Za gostovanje koje je trajalo duže od sat, previše „šta ako“, a nedovoljno podataka i konkretnih slučajeva na kojima bi trebalo temeljiti pitanja i prognoze.

FACE TV: „Face to face“, 7. mart

EKSTERNI KRITIČAR: Dan kasnije, o aferi „Asim“ Hadžifejzović je razgovarao s Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Naroda i pravde. Sebija Izetbegović, kadrovska politika SDA i Konakovićevi razlozi napuštanja SDA 2018. bile su glavne teme. Sadržaj i stil razgovora ostavljaju utisak da se novinar i gost u mnogo čemu slažu. Osim oko BANU-a, kojeg Konaković podržava, dok Hadžifejzović upozorava da stvaranje etničkih akademija umjesto državne odgovara politici Milorada Dodika i Dragana Čovića.

 RTRS: „Telering“, 4. mart

KOALICIONI ODNOSI? „Vrlo sam iznenađen što Čampara glumi moralnu Sorbonu“, rekao je Fahrudin Radončić u „Teleringu“ odgovarajući na pitanje o tome koliko je afera „Asim“ utjecala na odnose u koaliciji SDA, SBB-a i DF-a. Ovakav odgovor ne iznenađuje s obzirom na dugogodišnji animozitet između Radončića i Čampare, kojeg predsjednik SBB-a okrivljuje za „montiranje“ sudskog procesa protiv njega. Za razliku od Čampare, koji gostujući kod Hadžifejzovića nije želio govoriti o ovom odnosu, Radončić je bio vrlo pričljiv. Navodeći kako su članovi Čamparine familije zaposleni u javnom sektoru, bez spominjanja imena i institucija, osim Denisa Zvizdića, njegove postupke nazvao je tragikomičnim. Uslijedio je i ad hominem – „Čampara je mali birokrata koji napada regionalnu zvijezdu Emira Hadžihafizbegovića“.

Glavna tema emisije bila je migrantska kriza. Fokus je bio na ugroženoj sigurnosti građana BiH. O protivljenju Milorada Dodika da se zaštite istočne granice BiH – ništa. Pitanja su se odnosila uglavnom na to šta će EU uraditi da zaustavi migrante.

BNTV: „Crno na bijelo“, 8. mart

BEZ PREDSTAVNIKA SNSD-a: Zanimljiv prilog Milana Kovača o novom Poslovniku NSRS-a. Citirajući planirane izmjene i dopune Poslovnika, Kovač ga je predstavio kao SNSD-ovo ušutkivanje zastupnika u Skupštini skraćivanjem vremena za diskusiju i replike. O tome su u prilogu opravdano najviše govorili oni koje ove izmjene najviše i pogađaju – zastupnici SDS-a i PDP-a. Prokomentarisao ih je i politolog. U prilog je ipak trebalo uključiti i izjavu predstavnika SNSD-a. Budući da je kao argument za izmjene navedeno postojanje sličnih ograničenja i u drugim državama, bilo bi korisno provjeriti to kod pravnog stručnjaka. Njegovo tumačenje o tome da li se novim odredbama narušava sloboda govora, te kakve su moguće konsekvence ovakvih propisa, bilo bi mnogo kredibilnije.

ZAKLJUČAK: Televizije su u političkim emisijama fokus interesovanja za aferu „Asim“ stavile na različite aspekte. AJB se u „Kontekstu“ usredsredila na pitanje krivične odgovornosti aktera afere, tražeći mišljenje tri međusobno nezavisna izvora. Za emisiju koja traje manje od 30 minuta postavljeno je dovoljno tematski fokusiranih pitanja i odgovora. N1 je aferu predstavila kao unutarstranački sukob dva klana. Voditelji „Dana uživo“ su prema svojim gostima bili uobičajeno skeptični. Televizija FACE je najviše vremena dala glavnim eksternim i internim kritičarima kadrovske politike SDA, a naročito Bakira i Sebije Izetbegović. Predsjedniku opozicione stranke Narod i pravda, koji je 2018. napustio SDA, te članu Predsjedništva SDA koji je tražio smjenu Sarajlića i zamjenu dva predložena ministra SDA u Vladi KS. RTRS i BNTV u svojim političkim emisijama nisu pokazali posebno zanimanje za ovu aferu.

About The Author