BHT1 o Višegradu, ili kako fašistima ne reći da su fašisti

Iza nas je sedmica u kojoj FTV proglašava domaću ekonomiju solidnom, a BHT1 se libi nazvati četničko postrojavanje neofašističkim paradiranjem, krijući se iza pravila dvije strane

BHT1 o Višegradu, ili kako fašistima ne reći da su fašisti
Foto: Faktor.ba

 

FTV: Ekonomija i druge bajke

3. – 9. mart 2020.

EKONOMSKI TIGAR OD PAPIRA: „Ekonomija za sada ne ispašta, bez obzira na političke turbulencije“, naslov je to FTV-a kojim je ispraćen Ekonomski forum na kojem su se okupili predstavnici vlasti i poslovna zajednica. U prilogu saznajemo da je u to otprilike stala ocjena federalnog premijera Fadila Novalića koji je samozadovoljno konstatovao da je politička situacija gora od ekonomske, i da ekonomija uprkos svemu drži dobar kurs. Prilogom su se prošetale i druge slične izjave, ali publika ništa nije saznala o argumentima i parametrima koji drže ovu tvrdnju. Od premijera Novalića se mogla očekivati izjava kojom se raspiruje neosnovani optimizam, jer on je političar, ali od javne televizije se ne očekuje da u naslove preuzima političke ocjene. I da ih uz to još ne obrazlaže, i ne pojašnjava. Ako je urednik Darjan Babić zaista mišljenja da je ekonomija naše zemlje značajno ispred političkih (ne)prilika, onda je trebao dati i činjenice ili podatke na kojima zasniva to uvjerenje. Je li to rast BDP-a iznad očekivanih procjena? Nagli skok prosječne plate? Porast industrijske proizvodnje? Koji su to parametri koji čine zadovoljnima premijera Novalića i urednika Babića? To nismo saznali, ali smo saznali da je ekonomija stabilna i u dobroj formi.

VIRUS I (JAVNI) MEDIJI: Novi virus koji hara svijetom došao je i u našu zemlju, a javni mediji su do sada stvar pratili s povećanom pažnjom. Sada je bilo bitno ponoviti preventivne mjere zabrinutim gledateljima, a FTV je u četvrtak odmah dao i prilog o situaciji u drugim zemljama. Do sada smo uglavnom isticali da su se domaći javni mediji iskazali profesionalnim praćenjem virusa i time što nisu širili paniku i senzacionalizam, ali sada ulazimo očito u stanje koje je na ivici globalne pandemije. I zato je bitno da nas mediji izvještavaju detaljno i sveobuhvatno, sve sa najnovijim informacija iz zemlje i svijeta. Upravo je tako postupio urednik Babić u ponedjeljak, dan nakon što je u Italiji ograničeno kretanje na sjeveru zemlje.

OCJENA: 4

BHT1: Za i protiv fašizma ili forsiranje dvije strane u prilogu o višegradskim četnicima

3. – 9. mart 2020.

IZOSTALA GLOBALNA SLIKA: Urednica Azira Hrustemović je u danu kada smo saznali za prve pacijente koji su zaraženi virusom COVID-19 u naslov stavila „Oprez neophodan, panika nepoželjna“. Kako dani odmiču, čini se da su oprez i mjere stroge higijene sve neophodniji. Fino je što nas urednici upozoravaju da je panika nepoželjna, ali publika od medija očekuje i aktivniju ulogu. To jest, očekuje se da se preispita koliko smo zaista spremni odgovoriti na nove razmjere epidemije. U prvom danu izbijanja virusa u nas, BHT1 nije dao pregled globalne slike. To bi morala biti praksa jer razmjere širenja su globalne.

EKONOMSKI PRILOZI: Zašto uvozimo sve više voća iz drugih zemalja? Kako se kreću cijene? U koje zemlje izvozimo? U petak nam odgovore na ova i druga pitanja donosi urednica Željana Mehmedika, sve sa zaključkom da domaća proizvodnja posustaje. Raduje pojava ekonomskih priloga na BHT1. U istom Dnevniku 2 govorilo se i o ekonomskim posljedicama širenja virusa koji je za sada najviše pogodio Italiju, koja je jedna od najbitnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

KAD SE STVARI NE NAZOVE PRAVIM IMENOM: U Višegradu se najavljuje ponovno postrojavanje četnika povodom obljetnice hapšenja Draže Mihailovića. U uvodu saznajemo da je najava skupa izazvala brojne reakcije, a onda se u prilogu sve svodi na negodavanja povratnika. Novinarka se pita jesu li povratnici ugroženi, pa nam na kraju nameće zaključak da su oni zadovoljni životom u gradu na Drini. U prilogu se daju stavovi pro et contra skupa, ali urednica Mehmedika je promašila temu. Prilog o najavi fašističkog paradiranja gradom, koji još vida rane iz posljednjeg rata, nije mjesto gdje se hinji objektivnost pravilom o dvije strane. U priči je upadljivo izostalo nazivanje stvari pravim imenom jer u najavi je skup kojim se veličaju kvislinzi i fašistički kolaboracionist pod čijim su imenom počinjeni neki od najtežih zločina u posljednjem ratu. Javna televizija se mora ograditi u odnosu na pojave neofašizma jer to je civilizacijsko pitanje, ili stvar elementarne pristojnosti. To nije samo pitanje povratnika i njihovog suživota.

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: Iza nas je sedmica u kojoj FTV proglašava domaću ekonomiju solidnom, a BHT1 se libi nazvati četničko postrojavanje neofašističkim paradiranjem krijući se iza priloga u kojima se iz pozicije promatrača daju dvije strane (povratnička i ona koja sebe naziva nastavljačima tradicije). U odnosu na neke pojave, kao što je npr. neofašizam, urednici i mediji se moraju jasnije odrediti. Obje televizije prate nova dešavanja oko virusa COVID-19, ali utisak je da domaći mediji kaskaju za vodećim inostranim medijima u pokrivanju razmjera epidemije koja poprima sve ozbiljnije razmjere. Posebno izostaje uvid u globalne prilike, a narativ je u svjetskim medijima dosta drugačiji, tj. upozorenja stručnjaka su više u prvom planu.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Pojava ekonomskih priloga, poput onog o proizvodnji voća.
FTV
COVID-19 je ispraćen sadržajnije nego na BHT1.

Minus sedmice

BHT1
Prilog o skupu višegradskih četnika jer je izostalo ukazivanje na opasnost neofašističkih postrojbi.
FTV
Od urednika javne televizije se očekuje da stane argumentima iza optimističnih naslova o zdravoj ekonomiji. Umjesto toga, gledali smo plejadu političkih izjava koje su olako izvučene u udarnu špicu.

VIJESTI

Vijesti

Latest